Amerikai donorok – kik pénzelik a két nagy párt kampányát?

Későn, csupán 100 nappal az elnökválasztás előtt szállt be a küzdelembe, de a demokratapárti hátország minden erőforrást megmozgat Kamala Harris kampányára: szeptemberben háromszor annyi támogatást (222 millió dollárt) söpört be, mint Donald Trump stábja (63 millió dollár), teljes kampányköltségvetése pedig túllépte a bűvös határt, az egymilliárd dollárt, ráadásul 80 nap alatt, ami abszolút csúcs az amerikai elnökválasztások történetében.

A Forbes adatai szerint a Biden-, majd Harris-kampány 900, a Trump-kampány 372 millió dollárt gyűjtött össze 2023 januárja és 2024 szeptembere között, az egy nap alatt beérkező adományok csúcsbeállítója is a demokrata jelölt lett: a szeptember 10-i elnökjelölti tévés vita után fellelkesültek a liberális pénzemberek, és 24 órán belül 47 millió dollárt utaltak Harris kampányalapjába.

A jogszabályok szerint magánszemélyek politikai kampányra közvetlenül maximum 6600 dollárt adhatnak, és ezek a Szövetségi Választási Bizottságnál bejelentési kötelezettséggel bírnak, ugyanakkor vannak úgynevezett független politikai akcióbizottságok (PAC), amelyeken keresztül nagyobb összegek is adományozhatóak legálisan, bejelentési kötelezettség nélkül. Elemzők szerint Donald Trump sok ilyen támogatóval bír, ezért a két kampány erejének arányát nem feltétlenül a választási bizottságnál lejelentett adatokból kell kikövetkeztetni. (A Forbes szerint a Trumpot támogató PAC-ek 329, míg a Harris mögött állók 256 millió dollárt gyűjtöttek össze.)

Az elnöki kampányokon túl a mögöttük álló pártok pénzügyi alapjaihoz érkező pénzek is hasonlóan alakultak: a Demokrata Nemzeti Bizottság 484, a Republikánus Nemzeti Bizottság 369 millió dollárnyi támogatást vonzott be.

És végül: nemcsak a bevételek, de a kiadások arányszámán is látszik, hogy a liberálisok jobban megnyomták a kampányköltéseiket (főleg hirdetésekre) – a Biden/Harris-kampány összes kiadása eddig 714, míg a Trump-kampányé 255 milliónál tart.

Kik állnak Donald Trump mögött?

Mindkét tábor mögött sok-sok ezer mikroadományozó áll, de a kampányok gerincét mégis azok a pénzek alkotják, amelyeket a nagy támogatók biztosítják.

Donald Trumplegalább ötven konzervatív nézetű milliárdos támogatására számíthat, közülük is fél tucat egyenként több mint 50 millió dollárt adakozott a volt és saját reménye szerint leendő elnök kampányára.

– TIMOTHY MELLON

A pittsburgh-i Mellon bankárcsalád örököse, a 81 éves, főleg közlekedési cégeket vezető nagyvállalkozó Wyomingban él. A volt elnök 2020-as újraválasztási kampányára 20 millió dollárt adott, 2022 óta legalább 16,5 millió dollárral támogatta a Trump-stábot, a 2024-es megmérettetésre pedig egy rekorder 140 milliós támogatással szállt be.

– MIRIAM ADELSON

A zsidó származású orvos, üzletasszony férje 2021-es halálát követően a Las Vegas Sands kaszinókomplexum teljes, a Dallas Mavericks kosárlabdacsapat többségi tulajdonosa lett, évek óta Trump kampányainak egyik nagy finanszírozója. Most is 95 milliót adott.

– ELON MUSK

A Tesla, a SpaceX és az X tulajdonosa 75 millió dollárt adott Trump kampányára. A volt elnökkel való baráti kapcsolata újkeletű, hiszen korábban azt javasolta neki, hogy távozzon a közéletből, ő maga pedig Trump helyett Ron DeSantist támogatta. Musk tavasszal jó viszonyba került Trump belső körével, például a PayPal-alapító Peter Thiel befolyásos republikánus mecénással, aki az alelnökjelölt JD Vance-t korábban saját cégénél, a Mithril Capital Managementnél alkalmazta, majd 10 millió dolláros adománnyal támogatta annak ohiói szenátori kampányát. Musk néhány héttel ezelőtt ismét a reflektorfénybe került szokatlan kezdeményezésével: minden nap 1 millió dollárt utal át egy random kiválasztott olyan szavazónak, aki aláírta „alkotmányvédelmi” petícióját, amely leginkább egy elköteleződés Trump támogatására.

– ISAAC és LAURA PERLMUTTER

Az izraeli születésű, 81 éves Isaac Perlmutter, a Marvel Entertainment cég volt elnöke és felesége, Laura Perlmutter, a Laura és Isaac Perlmutter Alapítvány igazgatója egy körülbelül 4,4 milliárd dollár értékű vagyontömeg tulajdonosa. A vállalkozó törzsvendég Trump floridai Mar-a-Lago-i rezidenciáján, régóta adományoz Trump kampányaira. A 2024-es kampányra eddig több mint 10 millió dollárt adományozott, a 2020-asra pedig 21 millió dollárt szánt.

– LINDA McMAHON

Az egykori sportvállalkozó, aki 2009-ig férjével vezette a World Wrestling Entertainment vállalkozást, régóta Trump adományozója: 2019-ben és 2020-ban több mint 15 millió dollárt adott, a mostani elnökválasztási kampányt pedig több mint 10 millió dollárral támogatta 2,7 milliárd dollárosra becsült magánvagyonából. Jelenleg a hölgy a Trump-párti America First Policy Institute politikai kutatóintézet elnöke.

– ROBERT BIGELOW

A 79 éves nevadai motelmágnás 700 millió dollárra becsült ingatlanvagyonából több mint 9 millió dollárt adományozott a Trump-kampányra. Az UFO- és űrkutatások megszállottja többször vacsorázott Trumppal annak Mar-a-Lago-i birtokán, és állítólag további 1 millió dollárt utalt át Trump perköltségeire is.

– PATRICIA DUGGAN

A floridai Clearwaterben élő művész-vállalkozó volt férjével, Robert Duggan befektetővel azzal alapozták meg jelenleg 3,3 milliárd dollárra rúgó vagyonukat, hogy 2015-ben eladták a Pharmacyclics nevű, rákgyógyszert gyártó céget az AbbVie vállalatnak. A Szcientológia Egyház egyik fő adományozójaként is ismert hölgy 2020-ban 4, 2024-ben több mint 5 millió dollárt fizetett Trump kampányára.

– KELCY WARREN

Az 1996-ban létrehozott energetikai vállalat, az Energy Transfer egyik társalapítója, jelenleg elnöke – a cég 200 ezer kilométernyi olaj- és földgázvezeték tulajdonosa és működtetője. Trump energetikai terveibe tökéletesen beleillő cég, így annak vezetője érdekeinek megfelelően Trump elnökségét várja, és adományokkal is segíti őt.

– DIANE HENDRICKS

Az ABC Supply nevű építőanyaggyártő cég elnöke. A vállalat 900 lerakattal rendelkezik az Egyesült Államokban, és 20 milliárd dolláros éves bevétele van.

– TIMOTHY DUNN

A Crownquest nevű texasi olajipari vállalat alapítója, a cég éves bevétele 3,5 milliárd dollárra tehető. Dunn iskolákat alapított, és keresztény felekezetében maga is prédikál.

– RICHARD és ELIZABETH UIHLEIN

A férj az Uline nevű szállítmányozási, csomagolástechnikai vállalat vezetője, a wisconsini cégnek kilencezer alkalmazottja van. A milliárdos feleségével együtt az elmúlt években konzervatív színekben induló politikusok kampányaira mintegy 300 millió dollárt áldozott.

Kik támogatják Kamala Harrist?

A politikai pólus túloldalán Kamala Harris kampányfinanszírozói között ott vannak az eredeti demokrata kampány, vagyis Joe Biden kezdeti támogatói, mint Michael Bloomberg, a nevéről elnevezett médiabirodalom vezetője, New York City egykori polgármestere, Steven Spielberg hollywoodi producer-filmrendező, vagy a LinkedIn-alapító Reid Hoffman, aki jelenleg a Microsoft igazgatótanácsának tagja, illetve az Airbnb egyik nagybefektetője. És persze több nagy rocksztár, mint Stevie Wonder, Bruce Springsteen vagy Taylor Swift.

Harris legalább 80 új milliárdost nyert meg, akik hajlandóak finanszírozni elnökjelölti kampányát.

– REED HASTINGS

A Netflix társalapítója-elnöke, aki tavaly kiszállt a vállalat tevőleges irányításából, viszont 2020 óta 120 millió dollárt adományozott két fekete egyetem finanszírozására, és politikai célra is elkezdett adni.

– SHERYL SANDBERG

A Facebook egyik volt vezetője, aki az utódvállalat, a Meta éléről januárban leköszönt, és ma már csak tanácsadóként dolgozik. Korábban a Világbanknál volt közgazdász, majd Larry Summers pénzügyminiszter kabinetfőnökeként is tevékenykedett.

– BILL GATES

A Microsoft-alapító október 22-én döntötte el, hogy beszáll: 50 millió dollárral támogatja Kamala Harris kampányát.

– MELINDA FRENCH GATES

Bill Gates felesége, aki miután három éve elvált férjétől, idén júniusban lemondott a Bill and Melinda Gates Foundation társelnöki tisztségéről. A női jogok támogatója, az egyenjogúságért küzdő civil szervezetek donora, egymilliárd dollárra rúg az elmúlt években erre a célra általa átutalt pénzmennyiség.

– DUSTIN MOSKOVITZ

Az egykori Facebook-társalapító 10 millió dollárt utalt Harris egyik PAC-jének.

– CHRISTIAN LARSEN

A Ripple Labs kriptovalutás cég társalapítója 10 millió dollárt adományozott, nyáron pedig egymilliós átutalással nyitotta a támogatást.

– J.B. PRITZKER

Illinois állam milliárdos kormányzója saját pártja, a Demokrata Párt számára adakozott 5 milliót.

– STEPHEN MENDEL és SUSAN MENDEL

A milliárdos pénzügyi tanácsadó és neje szintén 5 millióval támogatták Harrist.

– JAMES MURDOCH és KATHRYN MURDOCH

Rupert Murdoch konzervatív médiamogul, a News Corp. és benne a jobboldali Fox News tévé tulajdonosának fiatalabbik fia és neje együtt egymillió dollárt adományoztak még nyáron a liberális elnökjelölt kampányára.

– JAMIE DIMON

A legnagyobb amerikai bank, a JPMorgan Chase vezérigazgatója október 22-én jelezte, hogy Harris-re voksol majd, felesége pedig 250 ezer dollárt utalt át az alelnök kampányának számlájára.

A félig rejtett pénzek, a PAC-ok

A nagyobb adományok, és azon adományozók, akik nem feltétlenül akarnak reflektorfénybe kerülni, ahogy fentebb említettük, az úgynevezett politikai akcióbizottságok (PAC) pénzügyi alapjain keresztül tudnak támogatásokat csatornázni az elnökjelöltekhez, illetve az őket indító politikai pártokhoz.

A Demokrata Pártmögött mintegy 20 olyan alap áll, amely 3 és 100 millió dollár közötti pénzeket kezel. Ezek közül néhány érdekesebb alapot kiemelünk:

Future Forward USA Action: ez a Future Forward USA PAC (FF PAC) baloldali lobbiszervezet alapja, nyíltan a Demokrata Párthoz köthető kaliforniai szervezet, amelynek vezetője, Chauncey McLean, aki 2012-ben a párt sajtófőnöke volt.

American Bridge 21st Century: egy volt jobboldali oknyomozó újságíróból liberális politikai tanácsadóvá vált demokratapárti médiaguru, David Brock alapította, ez az egyik legnagyobb liberális adománygyűjtő alap.

Democracy PAC: Soros György pénzügyi befektető, tőzsdespekuláns alapította 2019-ben a 2020-as elnökválasztásra időzítve,és 5 millió dollárt adományozott azonnal Joe Biden kampányának segítésére. Most is aktív.

Fund for Policy Reform: szintén Soros Györgyhöz kötődő PAC.

A Republikánus Párttámogatását végző PAC-ok közül is néhányat ismertetünk:

Empower Parents PAC: a szülői jogok érvényesüléséért lobbizó konzervatív szervezet, amely kezdetben Ron DeSantis floridai kormányzó kampányait támogatta

American Action Network: republikánus képviselők megválasztását segítő konzervatív lobbicsoport, amelyet 2010-ben alapított Fred Malek, a Republikánus Nemzeti Bizottság elnökhelyettese, illetve Norm Coleman volt minnesotai kormányzó.

Building America’s Future: Trump-közeli PAC, amelynek célja, hogy kulcsfontosságú tisztségekbe a volt elnök politikáját képviselő emberek kerüljenek.

America First: Linda McMahon milliárdos elnökölte PAC, amelynek célja, hogy a Trump politikáit támogató jelölteket szövetségi állásokba segítsen.

Gazdag befolyásosak, akik még nem coming-out-oltak

Mark Zuckerberg, a Facebook társalapítója, a Meta tulajdonosa egyelőre nem támogat senkit nyilvánosan, de a Trump-merényletet követően azt nyilatkozta, hogy ezúttal nem fog demokratapárti jelöltre voksolni.

Jeff Bezos, az Amazon alapítója 2020-ban örült Joe Biden elnökségének, a Trump-merényletet követően azonban már elismerően beszélt a volt jobboldali elnökről – tíz nappal a választás előtt nem nevezett meg jelöltet, akit támogatna.

Warren Buffett, a Berkshire Hathaway vezérigazgatója 2020-ban Bidenre voksolt, idén azonban nem nyilatkozott pártpreferenciájáról

Ray Dalio, a világ legnagyobb speciális befektetési alapjának, a Bridgewater Associates-nek az alapítója szintén nem nevezett meg favoritot, de elismerte, hogy a 2024-es elnökválasztás következményekkel járó voksolás lesz.

Elolvasom a cikket