Japánban előre hozott parlamenti választások kezdődtek

MH/MTI
2024. október 27. vasárnap. 7:52
Frissítve: 2024. október 27. 9:30

A 67 éves Isiba írta ki az előre hozott választásokat nem sokkal azután, hogy október 1-jén miniszterelnök lett, remélve, hogy megszilárdíthatja hatalmát. A „csúszópénzbotrányba” keveredett Liberális Demokrata Pártja (LDP, konzervatív jobboldal) azonban több közvélemény-kutatás szerint koalíciós partnerével, a Komeitóval (jobbközép) együtt küzdelmes választás elé néz az abszolút többség – a 465-ből 233 mandátum – megszerzéséért a parlament alsóházában. Egy gyenge eredmény gyakorlatilag példa nélküli lenne az LDP történetében, amelynek 69 éves fennállása alatt szinte végig sikerült megtartania a hatalmat.

Isiba szombaton egy tokiói kampánygyűlésen azt mondta, hogy az LDP „igazságos és őszinte” pártként akar újrakezdeni. A vezető „egy új Japánt” ígért a választóknak, remélve, hogy a biztonság és a védelem megerősítését, az alacsony jövedelmű háztartások támogatásának növelését és a japán vidék újjáélesztését célzó programját alkalmazhatja. Az LDP azonban nehezen tudja megfordítani a finanszírozási botrányt, amely már az előző miniszterelnök, Kisda Fumio népszerűtlenségéhez is hozzájárult. Bár Isiba ígéretet tett arra, hogy nem támogatja a vádlott képviselők kampányát, az Aszahi Simbun napilap arról számolt be, hogy az LDP 20 millió jent (122 000 eurót) fizetett az említett tisztviselők által vezetett helyi pártirodáknak, ami kiváltotta az ellenzék dühét, és növelte a kétségeket a vasárnapi választás eredményével kapcsolatban.

Isibát azért is bírálták, mert megválasztása óta több kérdésben is visszakozott. A helyi média szerint Isiba egy választási vereség esetén azonnal távozhatna hivatalából, hogy felelősséget vállaljon, ez esetben pedig ő lenne az ország legrövidebb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke a második világháború vége óta.

Az LDP esetleges választási veresége által kiváltott politikai bizonytalanság különösen a pénzügyi piacokat hozhatja pánikba, amelyek az elemzők szerint nincsenek hozzászokva ehhez a forgatókönyvhöz.

Elolvasom a cikket