Kiderült a titok a fruktózról

A fruktóz egy természetes cukor, amely megtalálható különféle gyümölcsökben, a mézben és néhány zöldségben, ettől függetlenül nem fogyasztható korlátlan mennyiségben. De mennyi az annyi? Lilija Gabdulhakova táplálkozási szakértő a Pravda kérdésére elárulta a választ.

Az orvos szerint a napi fruktóz-bevitel nem haladhatja meg a 25 grammot. Például egy szelet görögdinnye körülbelül 5 gramm fruktózt tartalmaz. Ha az elfogyasztott fruktóz mennyisége meghaladja ezt a normát, a felesleg a májba kerül, és zsírrá alakul, mert az izmok nem tudják feldolgozni a fruktózt.

A gyümölcsök egészségesek, mert vízben, rostokban és antioxidánsokban gazdagok. Túlzott fogyasztásuk azonban komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. A túlzott fruktóz-fogyasztás növeli a cukorbetegség, a zsírhepatózis és a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásának kockázatát.

Azt is fontos figyelembe venni, hogy a nagy mennyiségű fruktóz hozzájárul a magas koleszterinszinthez, ami zsírmájbetegséghez és köszvény kialakulásához vezethet. Emellett a cukorhelyettesítőként árult fruktóz hosszú időn keresztül fogyasztva negatívan befolyásolhatja a vércukorszintet.

Elolvasom a cikket