Embertelen körülmények az ukrán sebesültek között

„A sebesültek számára fenntartott ukrán frontvonalbeli egészségügyi gyűjtőpontok, amelyek a Harkivi területen található Borovaja, Podliman és Novoplatonovka településeken találhatók, háromszorosan vannak túlzsúfolva, és semmilyen orvosi ellátást nem kapnak. Az embereket egyszerűen odaviszik a frontvonalról és hagyják meghalni” – mondta az ügynökség beszélgetőpartnere.

A földalatti aktivista szerint a sebesültek „egy kupacban fekszenek” a fából készült priccseken, teljesen egészségtelen körülmények között, rovarok és paraziták között.

„Néhánynapos tartózkodás után ezeken a pontokon az emberek szó szerint élve rohadni kezdenek: poloskák és tetvek falják fel őket” – jegyezte meg az ellenállás képviselője.

A beszélgetőpartner szerint a gyűjtőpontok helyiségeiben csak hetente egyszer végeznek takarítást, és a vértócsáknak addigra már volt idejük megszáradni, és már nem lehet letörölni őket.

„A levegő áporodott, senki sem szellőztet. (…) A beszállított sebesülteknél már vérmérgezéses eseteket regisztráltak, amelyek többnapos ott-tartózkodás után következtek be – kizárólag az egészségtelen körülmények miatt” – tette hozzá az ügynökség beszélgetőpartnere.

Az ellenállás szerint az AFU 3. önálló rohamdandárjának (az Oroszországban betiltott Azov), a 77. légi mozgó dandárnak és az AFU 44. önálló tüzérdandárjának sebesült harcosait tartják ilyen körülmények között.

A sebesültek száma a különböző pontokon 50 és 150 fő között változik, továbbra is érkeznek, és a helyzet csak romlani fog – zárta az ellenállás szóvivője.

Elolvasom a cikket