A bélrák öt kevéssé ismert tünete, amit érdemes azonnal kivizsgáltatni

A Cancer Research szerint az Egyesült Királyságban évente több mint 40 ezer új bélrákos eset fordul elő, a 2017 és 2019 közötti átlag szerint. A jótékonysági szervezet szerint a bélrák túlélési esélye „több mint kétszeresére nőtt az elmúlt 50 évben az Egyesült Királyságban”, de a betegség még mindig a negyedik leggyakoribb rákos megbetegedés az Egyesült Királyságban, súlyos és gyakran halálos egészségügyi kockázatot jelenthet azok számára, akiknél diagnosztizálják.

A bélrák számos tünettel jelentkezhet, és mindig forduljon orvosához, ha aggódik, különösen akkor, ha a leggyakoribb jelek közül néhányat észlel, például vért a székletében. De vannak más, kevésbé gyakori tünetek is, melyek ezek?

Vérszegénység

A vérszegénység akkor jelentkezik, ha nincs elég egészséges vörösvértest ahhoz, hogy oxigént szállítson a szervezetben. Fáradtsághoz és izomfáradtsághoz vezethet.

A Bowel Cancer UK szerint: „Ha állandóan nagyon fáradtnak érzi magát (fáradtság), de nem tudja, miért, fontos, hogy beszéljen a háziorvosával, hogy segítsen megtalálni az okot. Ezt a fáradtságot okozhatja az egészséges vörösvértestek hiánya a szervezetben, az úgynevezett vérszegénység. Ha vérszegénységben szenved, valószínűleg nagyon fáradtnak fogja érezni magát, és a bőre is sápadtnak tűnhet”.

Éjszakai izzadás

Az éjszakai izzadás bizonyos rákos megbetegedések tünete lehet. A Healthline szerint: „Fontolja meg, hogy orvoshoz forduljon, ha az éjszakai izzadás rendszeresen előfordul és megzavarja alvási szokásait, különösen, ha lázat, megmagyarázhatatlan fogyást vagy egyéb tüneteket tapasztal.”

Teneszmusz

A teneszmusz a bélrák egyik lehetséges tünete, amely különösen kellemetlen lehet. A Macmillan Cancer Support elmagyarázta: „A teneszmusz az az érzés, hogy ki kell mennie a WC-re, de a bél üres. Ez erőlködéssel, fájdalommal és görcsökkel járhat. Okozhatja a bélműködést serkentő izmok görcse (görcs).”

A jótékonysági szervezet elmagyarázta, hogy a teneszmusz néha más probléma, például székrekedés, fertőzés vagy a bélben lévő nem rákos daganat tünete is lehet.

Végbélprolapsus

A rektális prolapsus akkor fordul elő, amikor „a végbél nem kap elegendő támasztékot, és ez azt eredményezi, hogy a végbél a hátsó traktuson kívülre esik”, a University Hospitals Plymouth NHS Trust szerint.

A tröszt szerint a probléma 100 ezer emberre vetítve körülbelül 2,5 embert érint az Egyesült Királyságban, és leginkább az idősebb nőket. A tünetek közé tartozik a végbélnyílásból kiálló csomó, és „fájdalmat, székrekedést és vérzést észlelhet a hátsó traktusból”.

Fájdalom

Mindig szóljon orvosának, ha olyan fájdalmat vagy kellemetlenséget érez, amelyet nem tud megmagyarázni. Az NHS Inform szerint „a hasi fájdalom általában valaminek a következménye, amit megevett”, és az ilyen tünetekkel küzdő emberek többségének nem bélrákja van. Ritkábban fordul elő, hogy a gyomor- és bélfájdalom bélrákot jelez, de még mindig ismert, hogy előfordul.

Elolvasom a cikket