Netanjahu ismét megmenekült

A bíróság pénteken közzétett határozatában helyt adott Iulia Motoc román bírónő kérésének, hogy „egészségügyi okokra és a megfelelő igazságszolgáltatás biztosításának szükségességére hivatkozva” vegyék le az ügyről. A határozat nem közölt további részleteket.

Motoc helyére a szlovén Beti Hohler került, akit tavaly választottak meg bírónak, miután korábban a bíróság ügyészségének peres ügyvédjeként dolgozott. A döntés valószínűleg tovább késlelteti a bíróság főügyésze, Karim Khan kérésének elbírálását.

Májusi elfogatóparancs-kérelmében Khan Netanjahut, Joav Gallant izraeli védelmi minisztert és három Hamász-vezetőt – Jahja Sinwar, Mohammed Deif és Ismail Hanijeh – vádolta háborús és emberiesség elleni bűncselekményekkel a Gázai övezetben és Izraelben történtek miatt.

Netanjahu „szégyennek”, valamint az izraeli hadsereg és egész Izrael elleni támadásnak nevezte az ügyész ellene felhozott vádjait. Joe Biden amerikai elnök „felháborítónak” nevezte a Netanjahu és Gallant elleni elfogatóparancs iránti kérelmet, hozzátéve, hogy „bármit is sugalljon ez az ügyész, nincs egyenlőség Izrael és a Hamász között”.

A Motocról szóló pénteki bejelentés akkor jelent meg, amikor híre ment annak, hogy Khan több mint egy éven keresztül szexuális kapcsolatra próbálta kényszeríteni egyik női munkatársát, és akarata ellenére fogdosta őt. Az ügyész kategorikusan tagadta a vádakat.

Bírósági tisztviselők szerint ezek a vádak egy izraeli hírszerzési lejárató kampány részét képezik. Egy bírósági felügyelőszerv nem tudta megállapítani a vétkességet, de egy feljegyzésben felszólította Khant, hogy „minimalizálja a nővel való kapcsolattartást”, hogy megvédje minden érintett jogait és a bíróság integritását.

Elolvasom a cikket