Már Németország is értheti, miért fontos a határvédelem

A szövetségi rendőrség 1195 embercsempészt tartóztatott le és 1088 embercsempészetet regisztrált. A hatóságok hangsúlyozták, hogy a repülőtereken és a tengeri kikötőkben végzett ellenőrzések nem számítanak bele, és a szárazföldi határokon még változhatnak a számok, például az utólagos letartóztatások miatt.

Januártól szeptemberig bezárólag a tisztviselők összesen 7783 olyan személyt fogtak el, akik ellen fennálló elfogatóparancsot hajtottak végre.

Közel 1500 kitoloncolt személy akart újra beutazni az országba annak ellenére, hogy kitiltották őket.

A Bild am Sonntag szerint a legtöbb kitoloncolás a svájci (9113 fő), a lengyel (7862 fő), az osztrák (5468 fő) és a francia határon (2350 fő) történt. A leggyakrabban ukránokat (5935 fő), szíreket (4708 fő) és afgánokat (2396 fő) utasítottak vissza. A tisztviselők 1482 olyan kitoloncolt migránst azonosítottak, akik a kitiltás ellenére újra be akartak lépni az országba.

A rendőrség engedély nélküli belépésről beszél, amikor egy külföldi érvényes tartózkodási engedély nélkül akarja átlépni a határt. Visszatoloncolásra elsősorban akkor van lehetőség, ha valaki nem kér menedékjogot, vagy ha az érintett személyre ideiglenes beutazási tilalom vonatkozik. Ez a helyzet például akkor, ha valakit korábban már kitoloncoltak, vagy az úgynevezett biztonságos származási országból érkező személyek esetében, ha menedékkérelmüket már elutasították, mint „nyilvánvalóan megalapozatlant”.

Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter (SPD) az illegális migrációval, valamint az iszlamista terroristák és a határokon átnyúló bűnözés elleni védelemmel indokolta a szeptember közepétől valamennyi szárazföldi határon történő állandó ellenőrzés elrendelését. A Dániával, Hollandiával, Belgiummal és Luxemburggal közös határokat érinti a bővítés. A Franciaországgal közös határon a párizsi olimpiai játékok miatt már korábban is tartottak ellenőrzéseket.

A Lengyelországgal, a Cseh Köztársasággal és Svájccal közös határokon tavaly október közepe óta tartanak ellenőrzéseket, a német–osztrák szárazföldi határon pedig 2015 őszén vezették be.

A helyhez kötött határellenőrzések a visszaküldés előfeltételei, mivel ez az intézkedés csak közvetlenül a határon lehetséges. A határ közelében is lehetőség van olyan menedékkérők visszatoloncolására, akiknek az eljárásáért egy másik uniós ország felelős, de az ezzel járó követelmények és erőfeszítések sokkal nagyobbak.

A szövetségi rendőrség november 1-jén kívánja közzétenni az összesített számadatok és a határellenőrzés hatásainak értékelését.

Elolvasom a cikket