Ha eddig kidobta a tojáshéjat, többé ne tegye!

A tojáshéj egyszerű és megfizethető forrása számos hasznos, a növények egészséges növekedéséhez nélkülözhetetlen ásványi anyagnak, például kalciumnak, magnéziumnak és káliumnak. Különösen értékes a kalcium-karbonát, amely segít semlegesíteni a talaj savasságát és javítja annak szerkezetét. Ezért a tojáshéj trágyaként való használata hatékony és környezetbarát módja a talaj javításának – hívta fel rá a figyelmet a Pravda.

Hogyan kell a tojáshéjat helyesen előkészíteni

A tojáshéj felhasználása előtt gondosan elő kell készíteni. Először is a tojáshéjat folyó víz alatt meg kell mosni, hogy eltávolítsuk a fehérje és a tojássárgája maradványait. Ezután levegőn vagy sütőben alacsony, 70 fokot nem meghaladó hőmérsékleten kell szárítani őket. Amikor a héjak teljesen megszáradtak, megfelelő méretűre lehet aprítani őket, hogy könnyebben felszívódjanak a talajba.

A tojáshéj hozzáadása a komposzthoz

A tojáshéj felhasználásának egyik módja a komposzthoz való hozzáadás. A tojáshéj felgyorsítja a szerves anyagok lebomlását, így a komposzt gyorsabban válik termékeny talajjá. Ezáltal a komposztálás még hatékonyabbá válik.

Közvetlen alkalmazás

Egy másik módszer a zúzott tojáshéj közvetlen alkalmazása a talajba. Szórja szét a héjakat a talaj felszínén, mielőtt elültetné a növényeit. Ez nemcsak a talaj minőségét javítja, hanem a növényeket alapvető ásványi anyagokkal is ellátja, ami pozitív hatással lesz a növekedésükre és a terméshozamukra.

Elolvasom a cikket