A háborúk? A gazdaság? Kamala Harrisnek más a fontos

MH/ MTI
2024. október 27. vasárnap. 19:24

Harris azt mondta, hogy elnökként első számú prioritása az abortuszhoz való hozzáférés helyreállítása lenne, amelyet számos államban betiltottak vagy korlátoztak, mióta hatályon kívül helyezték azt a határozatot, amely alapjognak minősítette a beavatkozáshoz való hozzáférést.

„Az első prioritásom az, hogy visszaállítsam ezeket a védelmeket, és hogy véget vessenek ennek a fájdalomnak, és véget vessenek ennek az igazságtalanságnak, ami országszerte történik” – mondta Harris a CBS műsorvezetőjének, Norah O’Donnellnek, azt állítva, hogy Trump az abortusz további korlátozására törekedne.

A Legfelsőbb Bíróság, amelynek három bíráját Trump választott ki, 2022-ben hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade ügyben 1973-ban hozott ítéletet, amely az abortuszhoz való nemzeti alkotmányos jogot rögzítette. Ez megnyitotta az utat az egyes államok előtt, hogy betiltsák az eljárást és visszavágják a reproduktív jogokat.

Harris elmondta: „Támogatom, hogy a Roe kontra Wade-ügyet a kongresszus ismét törvénybe iktassa, és hogy visszaállítsák a nők alapvető jogát arra, hogy saját testükről dönthessenek. Ez ennyire alapvető.”

Az abortusz még mindig kulcsfontosságú kérdés az egész országban, különösen a nők számára. A 2022-es félidős választásokon ez volt a demokraták támogatottságának egyik fő mozgatórugója, és a párt reméli, hogy ez a mostani választásokon is motiválni fogja az embereket.

Elolvasom a cikket