Hatalmas botrányt okozott Navalnij özvegye

A Die Zeit című lapnak adott interjúban Navalnaja arra a kérdésre, hogyan értékeli a nyugat-oroszországi Kurszk térségében zajló ukrán offenzívát, így válaszolt: „A történetnek két oldala van.”

A Bild és a kritikusok egyből a szemére vetették: „ahelyett, hogy megértést mutatna a magát védő Ukrajna iránt” Navalnaja arról beszélt, hogy a támadások összeforrasztják az orosz népet, és megszilárdítják Putyin hatalmát.

Arra a kérdésre, hogy helyesnek tartja-e az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat, Navalnaja így válaszol: „Nehéz megmondani”. Itt azzal okozott felháborodást, hogy felvetette: „a bombák az oroszokat [a civileket – a szerk.] is eltalálják”.

Kifogásolták azt is, hogy Navalnaja az interjúban kitartott amellett, hogy ez csak „Putyin háborúja”. Amikor arról kérdezték, hogy az egyszerű orosz katonák azok, akik naponta brutálisan támadják az ukránokat, így válaszolt: „Természetesen az emberek harcolnak. De ez az ő háborúja.”

Mindezt pedig csak annyival árnyalta Navalnij özvegye, hogy szerinte Oroszországnak egyszer bocsánatot kell kérnie Ukrajnától.

Roderich Kiesewetter, a CDU külpolitikai szakértője is nekirontott az orosz ellenzéki aktivistának. Szerinte Navalnaja „semmilyen empátiával nem rendelkezik” az ukránok iránt.

Kiesewetter a BILD-nek elmondta: „Nyilvánvalóan nem érti Ukrajna törvényes önvédelmi jogát, ami egyértelműen lehetővé teszi és támogatja Ukrajna katonai offenzíváját az orosz területen is.”

Kiesewetter megítélése szerint Navalnaja elvesztette a hitelét, és kiderült róla, hogy „az orosz imperializmus szószólója”.

Ilko-Sascha Kowalczuk történész pedig az X-en azt írta: „Az interjú egy olyan orosz ellenzéki személyiséget mutat, aki kevés okot ad a reményre.”

Elolvasom a cikket