A vashiány furcsa jelei a nőknél

Sokan évekig vashiányosak anélkül, hogy tudnának róla. A nők különösen veszélyeztetettek, főként a reproduktív rendszerük miatt. Ha minden hónapban menstruál, a vérzéssel vasat veszít. Emellett a várandós nőknek fokozott vasbevitelre van szükségük, hogy támogassák a magzat fejlődését. Tudja meg, hogyan ismerheti fel a vashiány jeleit, és hogyan teheti helyre a vasszintjét – számol be a Life.hu.

A vas egy természetesen előforduló ásványi anyag, amelynek nagy szerepe van az oxigén szállításában a testben. Elsődleges feladata a hemoglobin előállítása, amely az oxigént a vörösvértestekhez juttatja, valamint a mioglobin termelése, amely az izmokhoz szállítja az oxigént. A vashiány teszteléséhez az orvosok általában a ferritinszintet vizsgálják, amely egy, a vérben található fehérje, és vasat tartalmaz. „Ezt a számot úgy képzelheti el, mint egy megtakarítási számlát. A tartalékokat szükség esetén felhasználja a szervezet, és az étrendedből tölti fel újra” – mondja dr. Imo J. Akpan hematológus. A vasról gyakran a vérszegénység kapcsán hallhat, amely akkor alakulhat ki, ha a vasraktárak túlságosan kimerülnek. A vérszegénység akkor következik be, amikor nincs elég vörösvértest a szervezetben, aminek előállításában a vas is szerepet játszik. Azonban a vérszegénység vizsgálata nem feltétlenül mutatja ki a vashiányt.

A vashiány jelei

Bár a vashiányt nem szűrik rutinszerűen, komoly hatással lehet az életminőségére.

A vashiány tünetei kapcsán fontos megjegyezni, hogy ezeknek a tüneteknek a megléte önmagában még nem jelenti biztosan, hogy vashiányos:

  • fáradtság, kimerültség (a vashiány gyakori jele a tartós fáradtság, amely nem múlik el pihenéssel);
  • szédülés, ájulásérzés;
  • pica, vagyis sóvárgás nem élelmiszer, például jég iránt;
  • mellkasi fájdalom, kellemetlen érzés vagy szorítás;
  • csökkent agyi funkció;
  • légszomj (az alacsony vörösvértest-szám miatt a nők légszomjat tapasztalhatnak, különösen fizikai aktivitás során);
  • ingerlékenység vagy hangulatingadozás (a vashiány összefüggésbe hozható a hangulati ingadozásokkal, ingerlékenységgel és szorongással);
  • nyugtalan láb szindróma (kényszerítő vágy a lábak mozgatására, különösen nyugalmi állapotban);
  • hajhullás (a vashiány súlyosbíthatja a hajhullást, mivel a vas fontos szerepet játszik a haj növekedésében);
  • bőrviszketés (mely nem feltétlenül kapcsolódik allergiás reakciókhoz vagy bőrirritációhoz);
  • hideg végtagok (a kezek és lábak állandó hidegsége, mivel a vas fontos szerepet játszik a vérkeringésben);
  • körömproblémák (törékennyé, elvékonyodottá vagy formájukat vesztetté válhatnak).

Hogyan diagnosztizálható a vashiány?

Először is, ha súlyos vagy aggasztó tüneteket tapasztal, mindig keresse fel a kezelőorvosát. Miután kizárták a komolyabb betegségeket (például mellkasi fájdalom esetén szívproblémákat), az orvosok vérvizsgálattal mérhetik a ferritinszintet.

A ferritin egy, a vérben található fehérje, amely vasat tartalmaz, és megmutatja, mennyi vasraktára van.

A normális ferritinszint nőknél 30 és 150 nanogramm per milliliter között van, és ha ez 30 alá csökken, az vashiányt jelez – mondja dr. Akpan. Ha alacsony a vas szintje, annak oka lehet, hogy nem visz be elegendőt, vagy túl sokat veszít belőle – mondja dr. Keri Peterson belgyógyász. A vasat az étrendeden keresztül szerzi be, így a vegetáriánusoknak és vegánoknak kihívást jelenthet a megfelelő mennyiség bevitele, mivel a vasat legjobban húsból tudjuk felszívni – teszi hozzá. Ha gyomor-bélrendszeri problémái vannak, például irritábilis bél szindróma, Crohn-betegség vagy cöliákia, vagy bariátriai műtéten esett át, akkor szintén nehezebben szívódik fel a vas, ezért előfordulhat, hogy nem jut elegendőhöz. Egyes gyógyszerek is befolyásolhatják a vas felszívódását.

A vashiány okai

A vasvesztés hátterében állhat a menstruáció, de súlyosabb állapotok, például fekélyek, miómák vagy vastagbélrák is okozhatják. Menopauza idején különösen fontos, hogy utánajárjon a vashiánynak, mert azt már nem lehet a menstruációval magyarázni – mondja dr. Peterson. Egyébként a menstruáció a leggyakoribb oka annak, hogy egy nő vashiányos lehet – teszi hozzá dr. Akpan.

Nem szükséges külön diétát követni a havi vérzés során a vasveszteség pótlására, de ha a menstruációja olyan erős, hogy vashiányt okoz, mindenképp konzultáljon az orvosával.

A vas különösen fontos a várandós nők számára, mivel több vasra van szükségük a magzat fejlődésének támogatásához. Az első trimeszterben napi 0,5 milligramm plusz vas szükséges, de a harmadik trimeszterre már napi hat milligrammal több vasra van szükség – mondja dr. Akpan. Mivel sokan nem is tudják, hogy vashiányosak, ez problémát jelenthet a terhesség során – figyelmeztet. A vashiányos várandós nők fokozottan veszélyeztetettek a vérszegénység kialakulásával. Emellett a súlyos vashiány rendellenes méhlepényhez, koraszüléshez vagy alacsony születési súlyhoz vezethet, egy 2020-as tanulmány szerint.

Hogyan növelhető a vasszint?

A vasszint növelése viszonylag egyszerű lehet – akár 48 órán belül vagy néhány hónap alatt visszaállhat a megfelelő szintre, attól függően, hogy honnan indul és milyen kezelést választ az orvosával közösen – mondja dr. Akpan.

A húst tartalmazó ételekből szívódik fel legjobban a vas – mondja dr. Peterson. Vasban gazdag ételek közé tartozik a marhahús, a csirke, a tojás, a bárány, a sonka és a pulyka. Növényi alapú lehetőségek: szárított bab, lencse, csicseriborsó, borsó, mandula, napraforgómag, spenót, brokkoli és aszalt szilvalé.

Találhat vasban dúsított gabonapelyheket is – teszi hozzá dr. Peterson. Érdemes tudni, hogy bizonyos ételek gátolhatják a vas felszívódását, így nem árt ezeket időben elkülöníteni a vasban gazdag ételek fogyasztásától. A kávé, tea és a kalcium mind akadályozhatja a vas felszívódását, míg a C-vitamin fokozza azt. Egy kiegyensúlyozott étrend általában elegendő vasat biztosít – mondja dr. Akpan, de ha szeretné követni a bevitelét, a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) napi 18 milligrammot ajánl a 19 és 50 év közötti nők számára.

A vaspótló étrend-kiegészítők segíthetnek helyreállítani a vasszintet, de mielőtt elkezdené szedni őket, mindenképp konzultáljon az orvosával.

A vasinfúzió azoknak ajánlott, akik nem tolerálják jól az étrend-kiegészítőket, nehezen szívódik fel szervezetükben a vas, vagy gyorsan szeretnék helyreállítani a vasszintjüket. „Az intravénás vas nagyon hatékony. Már akár egyetlen intravénás kezeléssel helyreállíthatja a vasraktárait” – mondja dr. Peterson.

Elolvasom a cikket