Egyiptom rövid gázai tűzszünetet javasol

Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi vezető akkor tette a bejelentést, amikor Katarban a CIA és az izraeli Moszad hírszerző ügynökség igazgatóinak részvételével újraindultak a pusztító, több mint egy éve tartó háború hatástalanítására irányuló erőfeszítések – tájékoztat az Reuters.

Abdelmadjid Tebboune algériai elnökkel közösen tartott kairói sajtótájékoztatóján Szíszi azt is elmondta, hogy az ideiglenes tűzszünet végrehajtását követő 10 napon belül újra kell kezdeni a tárgyalásokat, hogy egy állandó tűzszünetre jussanak.

Izrael vagy a Hamász nem kommentálta azonnal az eseményt, de egy, a közvetítési erőfeszítésekhez közel álló palesztin tisztviselő a Reutersnek elmondta: „Arra számítok, hogy a Hamász meghallgatja az új ajánlatokat, de továbbra is eltökélt abban, hogy bármilyen megállapodásnak véget kell vetnie a háborúnak és ki kell vonnia az izraeli erőket Gázából”.

Izrael szerint a háború addig nem érhet véget, amíg a Hamászt, mint katonai erőt és mint Gázát irányító szervezetet el nem pusztítják.

Az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom vezeti a tárgyalásokat a háború befejezéséről, amely azután tört ki, hogy a Hamász harcosai tavaly október 7-én lerohanták Izrael déli részét, és izraeli számítások szerint 1200 embert öltek meg, és több mint 250 túszt ejtettek.

Az izraeli megtorló légi és szárazföldi támadás halálos áldozatainak száma a gázai egészségügyi tisztviselők szerint megközelíti a 43 ezret, a sűrűn lakott enklávé romokban hever.

Egy, a tárgyalásokról tájékoztatott tisztviselő korábban azt mondta, hogy a dohai tárgyalások célja egy rövid távú tűzszünet és a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátása, cserébe azért, hogy Izrael szabadon engedje a palesztin foglyokat.

A többszöri közvetítési kísérlet után is elérhetetlen cél, hogy Izrael és a Hamász beleegyezzen a harcok kevesebb mint egy hónapos leállításába, abban a reményben, hogy ez tartósabb tűzszünethez vezet.

A vasárnap Gázában megöltek közül legalább 43-an az enklávé északi részén haltak meg, ahová az izraeli csapatok visszatértek, hogy felszámolják a Hamász harcosait, akik szerintük ott újraszerveződtek.

„Elviselhetetlen körülmények Gáza északi részén

Az ENSZ szerint a palesztin civilek helyzete Gáza északi részén „elviselhetetlen”, és a konfliktus „a nemzetközi humanitárius jog követelményeinek figyelmen kívül hagyásával zajlik”.

„A főtitkárt (Antonio Guterres) megdöbbentette a halálesetek, sérülések és pusztítások megrázó mértéke északon, ahol a civilek a romok alatt rekedtek, a betegek és sebesültek életmentő egészségügyi ellátás nélkül maradnak, a családok pedig élelem és fedél nélkül vannak, miközben a jelentések szerint családokat választanak el és sok embert őrizetbe vesznek” – mondta Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő egy nyilatkozatban.

Az izraeli hatóságok akadályozzák az élelmiszerek, gyógyszerek és más alapvető humanitárius segélyek szállítását, és ezzel életeket veszélyeztetnek – mondta. Az északi izraeli katonai műveletekből eredő pusztítás és nélkülözés tarthatatlanná teszi az ottani életet.

Izrael azt állítja, hogy erői a nemzetközi joggal összhangban tevékenykednek. Állítólag célpontjai a Hamász ügynökei, akik a civil lakosság között rejtőznek, akiket emberi pajzsként használnak, amit azonban a Hamász tagad.

Tagadja, hogy blokkolja a Gázába érkező humanitárius segélyeket, a nemzetközi szervezeteket okolja a segélyek elosztásának problémáiért, és azzal vádolja a Hamászt, hogy ellopja a segélykonvojokat.

Elolvasom a cikket