Zelenszkij a hadiállapot 90 napos meghosszabbítását javasolta

„A tervek szerint jóváhagyják Ukrajna elnökének az általános mozgósítás időtartamának meghosszabbításáról szóló rendeletét, amely 2024. november 10-től 90 nappal meghosszabbítja az általános mozgósítás időtartamát” – áll a Rada honlapján közzétett indoklás szövegében – tájékoztat a Ria.ru.

Zelenszkij benyújtotta a parlamentnek az ukrajnai hadiállapot november 10-től 90 napra történő meghosszabbításáról szóló törvénytervezetet is.

Ukrajnában 2022. február 24. óta statárium van érvényben. Zelenszkij aláírta az általános mozgósításról szóló rendeletet. Azóta az akciót többször meghosszabbították.

Az ukrán média október közepe óta arról számol be, hogy katonai komisszárok nagyszabású razziákat hajtottak végre szórakozóhelyeken országszerte. Razziákról számoltak be Kijevből, Dnyipropetrovszkból, Harkivból, Hmelnyickijből, Lvivből és más városokból. Az éjszakai klubok és bárok mellett razziát jelentettek a népszerű ukrán Okean Elzy együttes kijevi koncertjén is.

Az interneten széles körben terjedtek az erőszakos mozgósításról készült videók, amelyeken az ukrán katonai bizottságok képviselői láthatók, amint gyakran verik és erőszakot alkalmaznak a mozgósítási korú férfiakkal szemben, és kisbuszokban ismeretlen helyre viszik őket.

Elolvasom a cikket