Moszkvát alaptalanul vádolják beavatkozással

MH/ MTI
2024. október 28. hétfő. 17:09
Frissítve: 2024. október 28. 17:21

„Határozottan visszautasítjuk az efféle vádakat” – mondta kérdésre válaszolva Peszkov.

„Sok ország esetében már szabványnak számít, hogy azonnal beavatkozással vádolják meg Oroszországot. Nem, ez nem igaz, nem volt semmilyen beavatkozás, és a vádak teljesen megalapozatlanok” – mondta a Kreml szóvivője. Peszkov hangsúlyozta, hogy Oroszország nem avatkozik be a georgiai belügyekbe és nem szándékozik ilyet tenni.

Rámutatott ugyanakkor, hogy több európai politikai erő megpróbált befolyást gyakorolni a választásokra. „Ezt senki sem titkolta, erről nyilvános bejelentések voltak” – mondta. Hozzátette, hogy kísérletek történnek a georgiai belpolitikai helyzet destabilizálására, amiről szintén nyíltan beszélnek. A georgiai parlamenti választást, amelyen 18 párt vett részt, a 12 éve kormányzó Georgiai Álom – Demokratikus Georgia párt nyerte meg, a szavazatok mintegy 53 százalékával. A parlamentbe bejutó négy ellenzéki párt elutasította a választás eredményének elfogadását.

Szalome Zurabisvili georgiai elnök szerint a voksolást meghamisították, ami „Georgia Oroszországnak való alárendelését” jelenti, és tiltakozásra szólított fel. Pascal Allizard, az EBESZ megfigyelői missziójának vezetője a választásokat jól szervezettnek minősítette, hozzátéve ugyanakkor, hogy a megfigyelők számos jogsértést regisztráltak.

Elolvasom a cikket