Szilvássy Erik döntős

MH/ MTI
2024. október 28. hétfő. 19:39

A csepeliek 30 esztendős birkózója délelőtt az azeri Gurban Gurbanovot múlta felül szoros csatában 2-1-re, majd a vb-ezüstérmes, Ázsia Játékok-győztes üzbég Jalgasbay Berdimuratovot győzte le 6-1-re a negyeddöntőben. Szilvássy hétfő este a török Ahmet Yilmazzal csapott össze a fináléba kerülésért, és a meccs elején rögtön el is dobta ellenfelét két pontért egy válldobással, nem sokkal később pedig leküldték a törököt parterhelyzetbe, így Szilvássy 3-0-s előnyt alakított ki, ezt azonban lentről nem tudta tovább növelni.

A szünet után nagyobb tempóra váltott Yilmaz, ezt a bírók egy leküldéssel jutalmazták (3-1). Lentről a pörgetést még kivédekezte Szilvássy, ezt követően azonban kiemelte és egy pontért a zónán kívülre dobta őt török riválisa (3-2). A hajrában jól állta Yilmaz támadásait a magyar birkózó, aki az utolsó másodpercig megőrizte előnyét és döntőbe jutott a vb-n, így a magyar küldöttség már biztosan szerez érmet Tiranában. A vb-n szakáganként négy kategóriában rendeznek versenyt: a nőknél 55, 59, 65 és 72, szabadfogásban 61, 70, 79 és 92, kötöttfogásban pedig 55, 63, 72 és 82 kilogrammban.

A vb-n nem léphet szőnyegre olyan versenyző, aki a párizsi olimpián szerepelt, ennek ellenére több korábbi olimpiai érmes és bajnok is megméreti magát Albániában a négynapos sporteseményen. Kedden a nők is megkezdik szereplésüket, valamint a kötöttfogásúak vigaszági küzdelmeire kerül sor. A magyarok közül 55 kilóban az Eb-bronzérmes Galambos Ramóna mexikói, egy súlycsoporttal feljebb, 59-ben az Eb-második Bognár Erika jamaicai, míg 68 kg-ban az U23-as korosztályban Eb-bronzérmes Szabados Noémi fehérorosz ellenféllel kezd.

Elolvasom a cikket