Rendszeresen fogyasztva súlyos betegségektől védhet

Andrey Skidan szakértő szerint a teában található leghasznosabb anyagok a koffein, a teanin és a katechinek. A tudósok már évek óta kutatják ezeket a vegyületeket, és folyamatosan bizonyítják az egészségre gyakorolt pozitív hatásukat.

Mindezeknek az összetevőknek valóban egyedülálló tulajdonságai vannak – hangsúlyozta Andrej Skidan az Izvesztyiának adott interjújában.

A katechinek például erős antioxidánsok. Amerikai kutatók bebizonyították, hogy ezek az anyagok védik a szervezetet a rákos megbetegedésekkel és az oxidatív stresszel szemben, valamint csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és normalizálják a vérnyomást. A katechinek bőségesen megtalálhatóak a zöld teában. Ők azok, amelyek az italnak enyhe savanyúságot kölcsönöznek.

A teanin egy aminosav – folytatta a szakértő. Ez a vegyület relaxáló tulajdonságokkal rendelkezik, ezért a tea segít csökkenteni a stressz-szintet, javítja az alvás minőségét és a kognitív funkciókat.

A koffein szintén pozitív hatással van az agyra. Ez az anyag csökkenti a Parkinson- és az Alzheimer-kór kockázatát. A koffein a kávéban is megtalálható, de a „tea” sokkal enyhébb hatással van a szervezetre – mutatott rá a szakértő.

Elolvasom a cikket