Az orvosok azt mondják, hogy ha egy személy aktív, egészséges életmódot folytat, akkor a napi tojásevés nem ad okot aggodalomra. De hogy pontosan hány tojást ehet meg naponta, az számos tényezőtől függ, például az egészségétől és a fizikai aktivitás szintjétől.
Úgy gondolják a szakemberek, hogy átlagosan két-három tojást fogyaszthat naponta, de legfeljebb hatot hetente. De azok, akik aktívan sportolnak, naponta legfeljebb hat tojást ehetnek (de jobb, ha csak a tojásfehérjéhez ragaszkodnak).
Bizonyos esetekben óvatosnak kell lennie a tojás evésénél. Például allergiások és magas koleszterinszintű emberek számára érdemes jobban odafigyelni. Az utóbbiaknak ajánlott korlátozni a tojássárgája fogyasztását.
Aki nagyon figyeli a testsúlyát, annak szem előtt kell tartania, hogy a tojás meglehetősen magas kalóriatartalmú (100 grammonként 157 kcal), és többek között ez alapján vonjon le következtetéseket arról, hogy mennyit fogyasszon.
Amit semmiképpen nem szabad enni minden nap az a tükörtojás. Először is, unalmas, és sok lehetőség kínálkozik a tojás főzésére, így széles a kísérletezési terület. Másodszor, az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata nem hiába nevezte a tojássütést a legkárosabb elkészítési módnak – ez valójában nem a legjobb megoldás a gyomor számára.
A szakértők válasza arra a kérdésre, hogy mi az egészségesebb – főtt vagy tükörtojás, egyértelmű. A főtt (és só nélküli) tojásé a győzelem. A tükörtojás kalóriatartalma magasabb (a növényi olajból vagy állati zsírból készült tükörtojás kalóriatartalma lényegesen magasabb, mint a kemény tojásé – 200 versus 160 kcal/100 gramm). Ráadásul nem is annyira egészségesek: a tükörtojás igazi koleszterinraktár, sok vitamin és ásványi anyag elveszik a sütés során.
De azt illetően, hogy melyik tojás egészségesebb – lágyan vagy keményen főtt, a legjobb főzési lehetőség azok, amelyekben a sárgája folyékony marad. Tehát ha a lágy és kemény tojás egyformán ízletes az Ön számára, akkor jobb, ha az első főzési lehetőséget részesíti előnyben.