Rendszerint a tojásból készült ételeket választjuk reggelire. Ha azonban helytelenül főzzük őket, növelhetjük a rák kockázatát – mondta Angel Luk kanadai táplálkozási szakértő.
A szakember szerint a magas hőmérséklet hatására a tojásban oxiszterolok képződhetnek. Ezek a kémiai vegyületek gyulladást okozhatnak a szervezetben és megvastagíthatják az artériákat.
Az oxiszterolok akkor képződnek, ha a tojást hosszú ideig 176 °C feletti hőmérsékletnek tesszük ki. Egy normál serpenyőt akár 180°C-ra is fel lehet melegíteni. Így – mutatott rá Angel Luk – a leggyakoribb tojás túlfőzött sárgájával komoly egészségkárosodást okozhat.
A tudósok szerint az oxiszterolok 22%-kal növelik a vastagbélrák kockázatát, hozzájárulnak a koleszterin felhalmozódásához, negatívan befolyásolják a szív és az erek állapotát.
„A tojás magas hőmérsékleten történő főzése nagyobb valószínűséggel termel oxiszterolokat. A tojás körülbelül öt perccel a magas hőfokon való főzés megkezdése után már súlyosan túlfőttnek számít” – mondta a táplálkozási szakértő.