„Ez a fajta kenyér valamivel több egészséges zsírt tartalmaz, mint a fehér kenyér, mivel a sötét lisztszemek olajosabbak és kevésbé feldolgozottak, mint az első osztályú búzalisztben. „A kenyérben található zsírok segítenek csökkenteni az érelmeszesedés kockázatát, csökkentik az inzulinrezisztenciát, részben enyhítik a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat” – mondta a szakértő a Rádió 1-gyel folytatott beszélgetésben – írja a Sports.kz.
A szakértő szerint a barna kenyér tápértékét tekintve egészségesebb, mint a fehér kenyér. A rozslisztben csaknem kétszer annyi élelmi rost van, mint a legmagasabb minőségű fehér búzalisztben. Kaloshina megjegyezte, hogy segítenek a jóllakottság érzésének megtapasztalásában, gátolják a cukor felszívódását, megszüntetik a felesleges zsírt, és elősegítik a jótékony mikroflóra növekedését. Hozzátette azonban, hogy a fehér liszt lehet teljes kiőrlésű is.
Kaloshina szerint kipróbálhatjuk a csíráztatott búzalisztből készült termékeket. Az ilyen fehér kenyérben az élelmi rosttartalom a barna kenyérhez hasonlítható. Ugyanakkor a fehér és a barna kenyér kalóriatartalma szinte azonos – számol be a 360.ru.