A lekváron megjelenő fehér, sárga vagy zöld penész egy gombafajta, amely a termékeket érinti. Ahhoz, hogy a telepek gyorsan elszaporodjanak, nedvességre és oxigénre van szükségük. Vagyis ha a lekváros üveg nincs szorosan lezárva – készüljön fel a penész megjelenésére – írja a Sports.kz.
Más körülmények miatt is kialakulhat:
Nedves bogyókat használt, kevés cukrot tett a lekvárba, a lekvárt nedves és párás helyiségben tárolta, nem főzte elég sokáig a lekvárt, és az nem szívta magába a cukrot, túl sok levegőt hagyott az üveg és a fedél között.
Szintén a penész kialakulásának oka lehet a konyhában a lekvárfőzés idején uralkodó magas páratartalom. Annak érdekében, hogy ez ne forduljon elő, jobb, ha száraz, napos napon készítjük a lekvárt. Az üvegekbe csak forró, nem pedig lehűtött lekvárt szabad önteni. Ha tovább szeretné védeni a terméket – tekerjen pergamenpapírt a nyakára, és csak ezután tekerje fel a fedeleket.
Miért nem szabad penészes lekvárt enni
Alena Yudina táplálkozási szakértő elmondta, mennyire veszélyes a lekváron lévő penész. A szakértő úgy véli, hogy a penészgombák – mind a fehér, mind a zöld színűek – károsak a szervezetre, mivel ezek olyan gombafajták, amelyek toxinokat tartalmaznak.
El lehet távolítani a penészt, és meg lehet enni? Nem, a gomba az egész befőttesüvegben „kicsírázhat”, még akkor is, ha a legfelső fehér vagy zöld réteget kanállal eltávolítjuk. Az emberi szem nem képes látni, hogy mi történik az edény belsejében, de képes érezni – ha penészszaga és -íze van, akkor az ilyen lekvárt ki kell dobni, és megenni kategorikusan nem lehet.
Yudina figyelmeztet:
Ha penészes lekvárt fogyaszt, az először is allergiás reakciókhoz, majd mérgezéshez és vérhashoz vezethet.
A táplálkozási szakértő azt tanácsolja, hogy ha már penészes lekvárt evett, akkor „élessze” magát egy olyan gyógyszer fogyasztásával, amely a méreganyagok ellen küzd. Alternatívaként használhat aktív szenet is.
Lehet túlfőzni a penészes lekvárt?
Egyesek úgy vélik, hogy semmi baj nincs azzal, ha az édességeket magas hőmérsékletnek és hőkezelésnek tesszük ki. Meg lehet őket érteni – kár lenne kidobni a terméket, ezért a penészes lekvárt rendesen ki akarja főzni és megenni. Yudina elismeri, hogy ő nem tenne ilyet magának. Ha egy személy eltávolította a penészt, megkóstolta a lekvárt, és nem érezte az állott termék ízét, akkor megpróbálhatja túlfőzni. Ebben az esetben fontos tudni, hogyan kell túlfőzni a penészes lekvárt, hogy pontosan „megölje” az összes veszélyes gombát. A táplálkozási szakember ilyen változatot javasol:
Adjunk hozzá 200-300 gramm cukrot, forraljuk fel, hogy hab képződjön, amelyet ezután össze kell gyűjteni és el kell dobni. A maradék termék fogyasztható.
Fontos pont: a lekvárt csak akkor lehet megpróbálni megmenteni, ha a penészréteg nem haladja meg a 2 cm-t. Ha a penész eltávolítása után még mindig van szaga vagy íze – a gomba az üveg aljáig hatolt, és ezen a terméken már nem lehet segíteni.
A szakértő azt is elmondta, hogy a penészes lekvárt fel lehet-e használni sütéshez vagy főzéshez. Yudina elfogadhatónak tartja, de csak akkor, ha a penész eltávolítása és a főzés után a lekvárnak nincs gombás íze vagy szaga. Szigorúan tilos bármilyen színű penészes terméket töltelékként vagy levesbe tenni – nagyon valószínű, hogy a termék végül mérgezővé válik.