Nem csoda, hogy világszerte megnőtt az avokádó fogyasztás, hiszen nemcsak tele vannak tápanyagokkal, de vajas, enyhén diós ízének nehezen lehet ellenállni. Magas kalória és zsírtartalma azonban megkérdőjelezi, vajon egészséges-e az avokádó rendszeres fogyasztása.
Milyen pozitív hatásai lehetnek az avokádó rendszeres fogyasztásának a szervezetre?
Ez a különleges gyümölcs nemcsak a tápértékében lenyűgöző, hanem vitamin- és rosttartalmában is. Nézzük meg, pontosan milyen hatással van a szervezetre.
Segíti a belek egészségét
Az egészséges bélrendszer ápolása fontos mindenkinek az általános egészség és jólét szempontjából. Az avokádó kiváló mennyiségű élelmi rosttal van tele, ami segíti a bélrendszer működését. Egy avokádó körülbelül 13,5 gramm rostot tartalmaz, ami közel a fele a napi 28-34 grammos ajánlásnak.
Segíti az egészséges testsúly tartását
Bár az avokádók magas zsírtartalmuk miatt, magas kalóriatartalmúak, egy 2022-es, a Journal of the American Heart Association újságban megjelent tanulmány szerint azok az emberek, akik hat hónapon keresztül napi egy avokádót ettek stabil testsúlyt tartottak fent. Más szóval, az avokádó fogyasztása nem járult hozzá a súlygyarapodáshoz.
Csökkentheti a szívbetegségek lehetőségét
A szívbetegségek kialakulásának kockázatának csökkentése érdekében létfontosságú a káliumban, magnéziumban, rostban, folsavban, telített zsírsavakban, polifenolokban és antioxidánsokban gazdag étrend kialakítása. Ezen tápanyagok mindegyike tökéletesen be van csomagolva egy érett avokádóba.
Javítja az agyműködést
Az International Journal of Psychophysiology 2020-as tanulmánya szerint az avokádó luteint tartalmaz, amely átjut a vér-agy gáton és javíthatja a kognitív funkciókat. A lutein egy karotinoid vagy növényi pigment, amely az emberi agy teljes karotinoid koncentrációjának 66-77 százalékát teszi ki. Úgy gondolják, hogy antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítik az agy védelmét.
Hogyan illesszük be az avokádót az étrendünkbe?
Ha valaha is végigsétált a gyümölcsök sora mellett egy boltban, és egy avokádót megfogva azon gondolkodott, érett lesz-e a következő étkezéséhez, akkor nincs egyedül. Annak érdekében, hogy a tökéletes avokádót válassza ki, keressen olyat, amelynek bőre sötétebb és enyhén puha tapintású. Ha megvan a tökéletesen érett avokádója, akkor fogyaszthatja mártogatósként vagy szendvicskrémként is – írta a Eating Well oldala.