Szokás, ami árt a magas vérnyomásnak

Karen Ansel táplálkozási szakértő elmondta, hogy a vérnyomás attól függ, hogyan áramlik a vér az artériákban. Probléma akkor merül fel, ha a vér rendkívül nagy sebességgel áramlik, és ezzel megterheli az artériák falát. Idővel az artériák károsodhatnak, és ez növeli a szívroham és a stroke kockázatát. A normális vérnyomás kevesebb, mint 120 szisztolés és kevesebb, mint 80 diasztolés – írja a Sports.kz.

Az első számú szokás, amiről le kell mondania, ha magas a vérnyomása, a magas nátrium- és telített zsírtartalmú ételek fogyasztása, nevezetesen az éttermi és a rendkívül feldolgozott élelmiszerek.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek – chipsek, kekszek, édességek, csomagolt pékáruk és üdítők – gyakran magas nátrium-, cukor- és telített zsírtartalmúak, valamint tartósítószereket tartalmaznak, amelyek meghosszabbítják az eltarthatósági idejét.

„Nem minden feldolgozás káros” – mondja David L. Katz, MD, PhD, belgyógyász és megelőző orvostudományi szakember, aki táplálkozástudományi háttérrel rendelkezik. „Az ultra-feldolgozott élelmiszerek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyeket az otthoni szakácsok soha vagy szinte soha nem használnak – beleértve az ízesítőket, színezékeket, textúrázókat és emulgeálószereket.”

Nem arról van szó, hogy az alkalmankénti sós-ecetes chips vagy fagyasztott pizza a legrosszabb dolog a világon. A probléma az, hogy milyen mennyiségben kerülnek az étrendünkbe. A modern kutatások összefüggést mutatnak az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a magas vérnyomás között.

Hogyan javítható a vérnyomás

– főzzünk otthon;

legyünk aktívak;

– lazítson.

Tanulmányok kimutatták, hogy a krónikusan stresszes embereknél 61%-kal nagyobb valószínűséggel alakul ki magas vérnyomás, mint azoknál, akiknél a stressz szintje alacsony.

Elolvasom a cikket