A párolt vagy sütőben sült zöldségek egészséges köretet jelentenek, amely bármilyen fehérjéhez jól illik, beleértve a húst, halat vagy hüvelyeseket is – írja a Sports.kz.
„Az ilyen módon főzött zöldségek maximálisan megőrzik a vitaminokat és a rostokat, így segítik az emésztést. Fogyaszthatunk karfiolt, brokkolit, sárgarépát, paprikát, cukkinit – ezek antioxidánsokban, C- és A-vitaminban gazdagok, és főzve még kifejezettebb ízt kapnak” – mondja az orvos.
Egy másik lehetőség egészséges köretként a sült édesburgonya. Ez a tápláló gyökérzöldség béta-karotinban (A-provitamin), C-vitaminban, káliumban és rostban gazdag. A sült édesburgonya jól illik a húsokhoz és a halakhoz.
A gabonafélék (hajdina, quinoa, bulgur) jól kiegészítik a fehérjeételeket, lassan emészthető szénhidrátokban, növényi fehérjében gazdagok, és sok hasznos ásványi anyagot tartalmaznak.
„A gabonafélék nem okoznak hirtelen vércukorszint-emelkedést, és rostot is tartalmaznak, ami segít normalizálni az emésztést. A hajdina gazdag vasban és magnéziumban, amelyek hasznosak az idegrendszer és a vérképzés számára” – mondja a szakértő.
A sokak számára ismerős krumplipüré vajjal és tejjel nem a legjobb köret.
„Önmagában a burgonyapüré nem nevezhető károsnak, azonban általában meglehetősen magas a kalóriatartalma, és sokkal kevesebb hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a zöldséges köretek más változatai. Ugyanez mondható el a sült krumpliról is, csak a főzés során szintén sok olajat használnak fel. A sült ételek rendszeres fogyasztása hozzájárul a súlygyarapodáshoz, és növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Nem kell teljesen lemondani a burgonyáról mint köretről, de jobb, ha sütjük vagy főzzük a gyökérzöldséget, hogy megőrizzük jótékony tulajdonságait, és elkerüljük a felesleges telített zsírokat” – teszi hozzá az orvos.
A fehér fényezett rizs egy másik népszerű köret, amely nem túl egészséges. A feldolgozott rizs szinte egyáltalán nem tartalmaz olyan rostokat és vitaminokat, amelyek a barna rizsben vannak, gyorsan megemeli a vércukorszintet.
„Ugyanez elmondható a fehér lisztből készült tésztákról is. Ha valaki szereti a tésztát és a rizst, akkor a teljes kiőrlésű és minimálisan feldolgozott változatokat kell előnyben részesíteni” – zárta Kashukh.