Szinte minden élelmiszer fel van osztva összetett szénhidrátokat tartalmazó és csak egyszerű szénhidrátokat tartalmazó kategóriákra. Az utóbbiak sokkal gyorsabban emésztődnek, és fogyasztásuk után a vércukorszint meredeken megugorhat. Az összetett szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek pozitívan hatnak a szervezet glükózszintjére. Az étrendet jobb ezekből összeállítani, számol be a Sports.kz a Hibiny.ru-ra hivatkozva.
Eugenia Shapkova endokrinológus megnevezte azokat a termékeket, amelyek a legjobban hozzájárulnak a vércukorszint csökkentéséhez. Ezek közé tartozik a paradicsom. A paradicsom ugyanis nagy mennyiségű rostot tartalmaz. A szervezet nehezebben dolgozza fel, amely azt jelenti, hogy a glükózszint egyenletesen és fokozatosan emelkedik.
A paradicsom glikémiás indexe meglehetősen alacsony. Ezért ezt a terméket szabad fogyasztani, beleértve az estét is. A cukorbetegeknek jobban oda kell figyelniük az utolsó étkezésre – mondja a szakértő.