A koleszterin mérsékelt mennyiségben fontos a szervezet számára, mivel hozzájárul a sejtmembránok szerkezetéhez, és segíti a hormonok termelődését. A magas koleszterinszint azonban veszélyes, mert növelheti a stroke és a különböző szívbetegségek kockázatát – számol be a Sports.kz a Hibiny.ru-ra hivatkozva.
Irina Andreeva terapeuta a MedikForum portállal folytatott beszélgetésben arról tájékoztatott, hogy a koleszterinszintet a növényi tej segítségével lehet csökkenteni, ezt egy marék dióból és bármilyen bogyós gyümölcsből elkészíthetjük.
„Az ital további fokozásához adjunk hozzá egy evőkanál őrölt lenmagot, amely szintén segít a koleszterinszint csökkentésében. Mindegyik összetevő segíthet a koleszterinszint szabályozásában” – kommentálja Irina Andreeva.
A málna, az áfonya vagy az eper a legjobb a turmix elkészítéséhez, mivel ezek a bogyós gyümölcsök antociánokat tartalmaznak, amelyek segítenek gátolni a koleszterin szintézisét a vérben. A hozzávalókat turmixgéppel aprítsuk fel, ha szükséges, egy kis vizet is adhatunk az italhoz.
Ezt a jótékony italt nem fogyaszthatják, akik allergiásak a diófélékre vagy a fenti bogyós gyümölcsökre. Ugyancsak nem kívánatos a fogyasztása olyan emésztőrendszeri betegségek esetén, amelyek a súlyosbodás fázisában vannak.