A tojás gazdag fehérjeforrás és az egyik legsokoldalúbban felhasználható élelmiszer a bolygón. De ha a tápanyagtartalmukról van szó, vajon az egyik típus egészségesebb, mint a másik? Miért változik a héjuk színe a fehértől a barnán át, akár a kékig? És mit jelent a héj árnyalata az omlettünk szempontjából? A tojás vásárlásakor sok tényezőt figyelembe kell venni, mint például a méret, az ár és a címke, de vajon érdemes-e különbséget tenni a fehér és barna tojás között. Erre ad választ egy ismert amerikai üzletasszony és író, Martha Stewart.
Nem megyünk bele abba az ősrégi kérdésbe, hogy melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás, inkább a tojás színét vizsgáljuk meg.
A tojáshéj színe szinte teljes mértékben a tojást tojó tyúk genetikájától függ.
A tojáshéj színe a fajták által hordozott gének által meghatározott pigmentáció eredménye.
Martha Stewart szeretett Araucana csirkéi például egy speciális gént hordoznak, amely miatt gyönyörű kék és zöld tojásokat tojnak. A Rhode Island Red tyúkfajta pedig egy örökletes pigmentációnak köszönhetően barna tojásokat tojik.
Jobb az egyik, mint a másik?
A héj megjelenésétől eltekintve nincs jelentős táplálkozási különbség a különböző színű tojások között. Mindaddig, amíg a különböző fajtájú tyúkok hasonló étrendet tartanak és megfelelően táplálják őket, a tojásaik tápértéke egyenértékű lesz.
A tojás színe a tojás ízét vagy főzési tulajdonságait sem befolyásolja. A minőség megítélésekor fontosabb, hogy a héj színe helyett a csomagoláson feltüntetett méret- illetve tartási besorolást nézzük.
Röviden, a tyúkok fajtája és genetikája a tojás minőségét szinte egyáltalán nem befolyásolja, csupán a tojáshéj eltérő színében okoz különbséget.
Bár megjelenésük eltérő lehet, a tojások tápértékére nincs hatással színük, és a tojás színe nem jelez semmilyen ízbeli vagy minőségbeli különbséget.
Tojásvásárláskor sokkal fontosabb, hogy figyelembe vegyük, melyik tojás a legfrissebb, és milyen különböző címkéket visel (például szabadon nevelt, mélyalmos stb.).
Hogyan tudjuk megmondani, jó-e a tojás?
A tojás frissességének eldöntésére a Mindmegette oldal ad hasznos támpontokat.
- Vízbe mártós teszt Tedd a tojást egy hideg vízzel teli üvegedénybe. Ha a tojás az edény alján fekszik az oldalán, akkor friss. Ha a tojás csúcsa még az edény alján van, de függőlegesen lebeg, akkor olyan 10-12 napos lehet, tehát bátran felhasználhatod. Ha viszont a víz tetején lebeg, azonnal dobd ki!
- Rázogatós teszt Tartsd a tojást a füledhez és rázd meg. Ha lötyögő hangot hallasz, jobb, ha nem eszed meg. Ha azonban nem hallasz semmit, fogyasztható a tojás.
- Sárgája-fehérje teszt Törd fel a tojást és üsd egy tányérra. Ha a sárgája alakja félgömbhöz hasonlít, kimagaslik a fehérjéből és a fehérje viszonylag szorosan mellette terül el, akkor a tojás friss. Ha a sárgája alacsonyabb, de a fehérje áttetsző és még viszonylag szorosan a sárgája körül helyezkedik el, még mindig fogyasztható a tojás. Ha a sárgája lapos, a fehérje pedig túlzottan szétfolyós, ne edd meg! Dobd ki a tojást akkor is, ha a fehérje zavaros és/vagy vizes, vagy a sárgája elszíneződött.
- Szaglás teszt A rossz tojás egyszerűen büdös, így szinte teljesen biztos, hogy egyből tudni fogod, ha megérzed a jellegzetes szagot. Bízz az orrodban!