Kiderült, hogy már napi fél teáskanál fahéj is segíthet a vércukorszint szabályozásában – egészséges embereknél és cukorbetegeknél egyaránt. Erre a következtetésre jutott Richard Anderson és munkatársai a marylandi Beltsville-ben található USDA Humán Táplálkozáskutató Központban.
A tanulmány megállapította, hogy a fahéjban található vegyületek mintegy 20 százalékkal fokozhatják a cukor (glükóz) anyagcseréjét, segítve a sejteket a cukor energiává alakításában.
Egy másik, az Archives of Biochemistry and Biophysics című folyóiratban közzétett tanulmány szerint az aromás fűszer mindössze 6 grammjának elfogyasztása egy adag rizspudinggal együtt lelassította a gyomor kiürülését és csökkentette a vércukorszint későbbi megugrását.
Diana Bitiki diabetológus azt ajánlja, hogy egy csipet fahéjat adjunk az ételekhez vagy italokhoz – nemcsak finom, de jót tesz a szervezetnek is. Fontos, hogy a megfelelő fűszert válasszuk. Kétféle létezik: ceyloni és kínai (kasszia). A ceyloni fahéj jótékonyabb lesz a szervezet számára – sokkal kevesebb kumarint tartalmaz, amelynek nagy dózisai negatívan befolyásolhatják a máj egészségét.