Sok zöldség segít helyreállítani az anyagcsere-folyamatokat, és ez a tulajdonság még hasznosabbá teszi ezeket az élelmiszereket. Vannak azonban olyan termékek, amelyeket kategorikusan nem fogyaszthatnak az endokrin betegségekben szenvedők – számol be a Sports.kz a Hibiny.ru-ra hivatkozva.
Oksana Drapkina doktornő elmondta, milyen károkat okozhat egy népszerű zöldség a magas vércukorszintű embereknek. A cékláról van szó. Ez a népszerű gyökérzöldség a mediterrán országokból érkezett hozzánk. Először a leveles zöldségeket kezdték el használni, majd a gyökérzöldségeket is fokozatosan beépítették az étkezésbe.
Valójában a cékla hihetetlenül hasznos zöldség. Számos olyan makro- és mikroelemet tartalmaz, amelyek segítenek a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében, csökkentik a vér „rossz” koleszterinszintjét, és enyhe hashajtóként hatnak.
A cékla azonban kategorikusan ellenjavallt I. és II. típusú cukorbetegség esetén. Az endokrinológus szerint már kis mennyiségű főtt cékla is veszélyes értékekre „tornázhatja fel” a glükózszintet. A gyökérzöldségben található cukrokról van szó. Egy cukorbeteg számára biztonságos adagnak legfeljebb száz grammot tartanak a zöldségből, és azt is csak alapos hőkezelés után (legalább másfél órán át szükséges főznia céklát).