Magyar Tibor
2024. november 3. vasárnap. 22:32
A papaja egy hihetetlenül egészséges trópusi gyümölcs. Tele van antioxidánsokkal, amelyek csökkentik a gyulladást, leküzdik a betegségeket, és segítenek fiatalosan kinézni.
Közép-Amerikából és Dél-Mexikóból származik, de ma már a világ számos más részén is termesztik. A papaja egy papain nevű enzimet tartalmaz, amely képes lebontani az izomhúsban található kemény fehérjeláncokat. Emiatt az emberek évezredek óta használják a papaját a hús puhítására.
Ha a papaja érett, nyersen is fogyasztható. Az éretlen papaját azonban fogyasztás előtt mindig meg kell főzni.
A papaja alakja a körtéhez hasonló, és akár 51 cm hosszú is lehet. A héja éretlenül zöld, éretten narancssárga, a húsa pedig sárga, narancssárga vagy piros.
A gyümölcsnek sok fekete magja is van, amelyek ehetőek, de keserűek.
A papaja egészséges antioxidánsokat, úgynevezett karotinoidokat is tartalmaz, különösen a likopint.
Tanulmányok szerint az erjesztett papaja csökkentheti az oxidatív stresszt idősebb felnőtteknél és prediabéteszben, enyhe pajzsmirigy alulműködésben és májbetegségben szenvedőknél.
Emellett sok kutató úgy véli, hogy az agyban lévő túlzott szabadgyökök fontos tényezőt jelentenek az Alzheimer-kórban. Egy vizsgálatban az Alzheimer-kórban szenvedő embereknél, akik hat hónapon keresztül fermentált papaja kivonatot kaptak, 40%-kal csökkent egy biomarker, amely a DNS oxidatív károsodását jelzi és az öregedéshez és a rákhoz is kapcsolódik.
Az oxidatív stressz csökkenését a papaja likopintartalmának és a felesleges vas eltávolítására való képességének tulajdonítják , amelyről ismert, hogy szabad gyököket termel.
Kutatások szerint a papajában található likopin csökkentheti a rák kockázatát.
A rák miatt kezelés alatt álló emberek számára is előnyös lehet. A papaja a rák kialakulásához hozzájáruló szabad gyökök csökkentésével fejtheti ki hatását.
Ezenkívül lehet néhány olyan egyedi hatása, amelyet más gyümölcsök nem tartalmaznak.
Több papaya hozzáadása az étrendhez fokozhatja a szív egészségét.
Tanulmányok azt mutatják, hogy a magas likopin és C-vitamin tartalmú gyümölcsök segíthetnek megelőzni a szívbetegségeket.
A papajában található antioxidánsok védhetik a szívét, és fokozhatják a „jó” HDL-koleszterin védőhatását.
A krónikus gyulladás számos betegség hátterében áll, az egészségtelen ételek és életmódbeli döntések elősegíthetik a gyulladásos folyamatokat.
Az antioxidánsokban gazdag gyümölcsök és zöldségek, mint a papaja, segítenek csökkenteni a gyulladásos markereket. Egy tanulmány például megállapította, hogy azoknál a férfiaknál, akik növelték a magas karotinoidtartalmú gyümölcsök és zöldségek fogyasztását, jelentősen csökkent a CRP, egy bizonyos gyulladásos marker.
A papajában található papain enzim megkönnyítheti a fehérjék emésztését. A trópusokon élő emberek a papaját a székrekedés és az irritábilis bél szindróma (IBS) egyéb tüneteinek gyógymódjaként tartják számon. A magok, levelek és gyökerek állatokban és emberekben fekélyek kezelésére is bizonyítottan alkalmasak.
Az öregedés látható jelei ellen is védelmet nyújthat, segítve a bőrnek, hogy sima és fiatalos maradjon.