Az antioxidánsokban és fitokemikáliákban gazdag kaktuszgyümölcs küzd a gyulladások ellen, és erősíti az immunrendszert. Emellett jótékony hatással van a vércukorszintre, a vérzsírszintre és a csontok egészségére is.
A kaktuszgyümölcsöt széles körben használják a mexikói konyhában. Ez a lédús gyümölcs a Nopal kaktuszból származik, amely forró, száraz területeken nő. Több mint 200 fajtája létezik, például sárga, rózsaszín vagy fehér húsú kaktuszgyümölcsök.
Nem a gyümölcs az egyetlen ehető része a fügekaktusznak. Puha párnái, amelyeket nopalesnek neveznek, nyersen is fogyaszthatók, vagy édes és sós ételekben egyaránt felhasználhatók. Egészséges kiegészítője a rántottának, salátáknak, tacóknak, leveseknek, pörkölteknek, chilinek, salsának és még a lasagnénak is.
A fügekaktusz jótékony hatásait az orvostudomány is elismeri. Egy 2014-es tanulmány szerint ez a gyümölcs hipoglikémiás, neuroprotektív és antioxidáns hatású fitokémiai anyagokban gazdag. Emellett véd a baktériumok ellen, küzd a gyulladások ellen, és támogatja a máj egészségét. Egyetlen adag kaktuszgyümölcs akár 48 százalékkal is csökkentheti a vércukorszintet.
Ez a szuperélelmiszer biztosítja azokat a tápanyagokat, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy csúcsformában működjön. Egyetlen gyümölcs a napi ajánlott C-vitamin-bevitel 24 százalékát biztosítja, valamint nagy dózisú kalciumot, magnéziumot, káliumot és rezet tartalmaz. Ráadásul mindössze 42 kalóriát tartalmaz száz grammonként.
A legtöbb gyümölcshöz képest a fügekaktusz meglehetősen alacsony szénhidráttartalmú. Mindössze 9,9 gramm szénhidrátot tartalmaz, ebből 3,7 gramm rostot. Ezenkívül kis mennyiségben A-vitaminhoz, B6-vitaminhoz, niacinhoz, tiaminhoz, vashoz és szelénhez is hozzájuthat belőle.
Ha zsírszegény diétát folytat, ez a gyümölcs remek választás. Adagonként kevesebb mint egy gramm zsírral tökéletes kiegészítője a fogyókúrás tervnek. Gazdag, édes íze kielégíti az édes íz utáni sóvárgást. Használja gyümölcslevekben, házi pitében, cukormentes lekvárban, citromsalátában, citromos szeletekben, palacsintákban, turmixokban és más desszertekben.
A vitaminok és ásványi anyagok mellett fenolos vegyületeket, növényi szterolokat és aminosavakat tartalmaznak, amelyek elősegítik az általános egészséget, és harcolnak a betegségek ellen. A betalain, a pigment, amely ennek a gyümölcsnek élénk színt ad, semlegesíti a szabad gyököket, és megakadályozhatja a gyulladást. Ez a természetes vegyület védi a májat, és támogatja a csontok egészségét.
A betalain elképesztő, 33 százalékkal enyhítheti az osteoarthritis fájdalmát. Ezenkívül javítja a vérzsírokat, szabályozza a vércukorszintet, és csökkenti a gyulladást. Még alacsony koncentrációban alkalmazva is hatékonyabbnak tűnik az anyagcserezavarok megelőzésében, mint a rezveratrol, amely egy erős antioxidáns. Egyes klinikai vizsgálatokban akár ötven százalékkal is csökkentette a vércukorszintet.
Ez a növényi vegyület vizelethajtó hatást is mutat. A kaktuszgyümölcs a legtöbb egészséges ember számára biztonságos, de a cukorbetegeknek óvatosan kell fogyasztaniuk hipoglikémiás hatása miatt.
Kielégítheti édesszájúságát, és közelebb viheti fogyókúrás céljaihoz. A Nutrition című folyóiratban 2015-ben közzétett metaanalízis szerint a fügekaktusz fogyasztása jelentős csökkenést okozhat a testzsír, a koleszterinszint és a vérnyomás tekintetében. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a fügekaktusz nemcsak a zsírégetést segíti elő, hanem a szívet is egészségesen tartja.