Tyúk vagy a tojás?

Az egészséghez, az izmok megfelelő működéséhez elengedhetetlen a protein, ezt pedig egyre többen veszik figyelembe, amikor a bevásárlást vagy egy vacsora receptjét állítják össze. Azonban az sem mindegy, hogy milyen forrásból visszük be és mennyit, így gyakran előkerül a kérdés, hogy a csirke vagy a tojás az, ami több proteint tartalmaz.

Egy átlagos szelet csirkehúst és egy tojást vizsgálva a válasz röviden a csirke, hiszen míg 100 gramm csirkehúsban átlagosan 23-31 gramm protein található, addig ugyanennyi tojásban már csak 12,6 gramm található. Itt azonban meg kell jegyezni, hogy a táplálkozási szakértők mind a csirkében, mind pedig a tojásban található proteint úgynevezett teljes proteinként azonosítják, azaz minden olyan aminosavat tartalmaz, amely elengedhetetlen a szervezetnek.

Ezzel szemben a növényi proteinforrások általában képesek felvenni a versenyt a tápanyagmennyiség tekintetében, azonban bizonyos aminosavak nem találhatóak meg bennük.

A végeredmény szempontjából azonban fontos kiemelni, hogy mind a csirke, mind pedig a tojás – különböző mértékben, de – tartalmaz egyéb vitaminokat és ásványi anyagokat is, ezek közül pedig némelyik csak az egyikre jellemző. Ilyen például a vas, ami meglepő módon sokkal nagyobb mennyiségben található meg a tojásban, mint a csirkében.

Ezek ellenére azonban mind a két ételt érdemes napirenden tartani, hiszen kiváló kiegészítői lehetnek számtalan diétának.

Elolvasom a cikket