Valentina Karpova, a Kuzbasszi Közegészségügyi és Orvosi Prevenciós Központ osztályvezetője a Kuzbass.aif.ru portálnak elmondta, hogy ki ehet, és ki nem ehet vajat – adta hírül a Sports.kz.
Abszolút ellenjavallt a vaj akut hasnyálmirigy-gyulladás és laktózintolerancia esetén, és nemcsak a szokásos formában, hanem a pékáruk egyik összetevőjeként is. Terhes és szoptató nők számára a vaj nem kívánatos, ha sokat hízásra hajlamosak
A vaj hét hónaposnál fiatalabb gyermekeknek számára szintén nem ajánlott.
Idős, emésztőrendszeri problémákkal küzdő emberek ne fogyasszanak napi tíz gramm vajnál többet, mivel a zsíros és kalóriadús termékek nehezen emészthetőek – mondja a szakértő.
Hozzáteszi, hogy a túlsúlyos, érelmeszesedéssel, epekővel, szív- és érrendszeri rendellenességekkel és egyéb szív- és érrendszeri betegségekkel küzdő emberek számára a vaj nagyon nem ajánlott – ez az élelmiszer sok koleszterint tartalmaz, és nagyon kalóriadús.