Ruszlan Masgutov ortopéd orvos, csontkovács megjegyezte a rostfogyasztás fontosságát. Manapság kevesen fogyasztják elegendő mennyiségben.
„Számos táplálkozási ajánlás és tanulmány szerint a rosthiány az egyik legfontosabb egészségügyi kockázat. Ez a hiány összefügg a cukorbetegséggel, az elhízással és a magas vérnyomással” – számolt be Masgutov.
A rost egy nem emészthető szénhidrát, amely a növényekben és gabonafélékben található. Leggazdagabb forrásai a zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonafélék. A rostok támogatják a gyomor-bél traktust és a bélflórát.
„A feldolgozott élelmiszerek – konzervek, fagyasztott, iparilag, különösen az emulgeálószerekkel hőkezeltek – elnyomhatják a hasznos bélbaktériumokat” – figyelmeztet az orvos.
A tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegek több rostot fogyasztva segítik a vércukorszint szabályozását. A legtöbb rostban gazdag élelmiszerek a hüvelyesek, az articsóka, az alma, a burgonya, a zab, a banán, a káposzta, a napraforgómag, a dió, a mandula, az eper és a málna.