A lenmag magas rosttartalmú, és segít fenntartani az egészséges vércukorszintet. Ha a lenmagot a szokásos ételekhez, például salátákhoz adja, azt fogja tapasztalni, hogy kevesebb étellel gyorsabban jóllakik – írja a Sports.kz.
A lenmag tele van lignánokkal, amelyek kifejezett antioxidáns tulajdonsággal rendelkeznek, ezért ezek a magvak a rákmegelőzés egyik eszközének tekinthetőek. Balaji szerint a magok különösen hasznosak a mell-, a prosztata- és a vastagbélrák megelőzésében. Be kellene illeszteniük az étrendbe azoknak a betegeknek is, akiknél már diagnosztizálták ezeket a betegségeket – a rákos betegséget ugyan nem szünteti meg, de az ilyen táplálkozás felgyorsítja a gyógyulást a hagyományos terápia során.
A chiamagok a gyomorban és a belekben megduzzadnak, amely hosszú telítettségérzetet biztosít. Ez segít abban, hogy ne nassoljon futás közben, ne szenvedjen éhségtől a diéta során, hogy jóllakott legyen, és ugyanakkor fogyjon is.
A chiamag egészséges zsírokban gazdag, amelyek gátolják a rosszindulatú sejtek növekedését.
„Az ezekben a magvakban található antioxidánsok között megtalálható a kvercetin, a klorogén- és a kávésav. A sejtekben zajló, oxidatív folyamatok semlegesítésével csökkentik a mell, a hasnyálmirigy, a máj és a végbél daganatos megbetegedéseinek kialakulásának kockázatát” – magyarázta a táplálkozási szakértő.
Ezt a kétféle magot adjuk a salátákhoz, turmixokba, adjuk hozzá italokhoz, pudingokhoz. A joghurtokba is tehetjük őket, de megszórhatjuk velük a főételeket is.