A szakértők nyolc ország – Olaszország, Franciaország, Egyesült Királyság, Németország, Spanyolország, Dánia, Svédország és Hollandia – több mint 311 ezer állampolgárának egészségi állapotát követték nyomon egy vizsgálatsorozat keretében, mintegy 11 éven keresztül – számol be a Házipatika.
Mint kiderült, az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF) rendszeres fogyasztása esetén lényegesen nagyobb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata, mint a minimálisan feldolgozott (MPF) és a házilag készített ételeken alapuló étrend követéskor. Sőt: ez utóbbiak még a diabétesz megelőzéséhez is hozzájárulhatnak.
„Az étrend összetételének elemzéséből kiderült, hogy a napi élelmiszerfogyasztásból minden 10 százaléknyi UPF a cukorbetegség előfordulásának 17 százalékos növekedésével jár, míg 10 százalékkal több MPF vagy főtt étel fogyasztása hat és nyolc százalék közötti csökkenést eredményez” – részletezték.
Azt egyébként már korábban is kimutatták kutatások, hogy a készételek, a sós rágcsálnivalók, az állati eredetű élelmiszerek és a cukros italok növelik a diabétesz rizikóját. Ezek a megállapítások tehát nem új keletűek, csupán újabb megerősítést nyertek.