Ahogy Ehrges írja, sokan a hűtő alját vagy a konyhaasztalt választják tárolásra, de ez tévedés.
Karen Lamar, az Organic Cotton Mart raktározási szakértője elmondta, hogy a hagyma hosszabb ideig frissen tartásának legjobb módja, ha távol tartjuk a nedvességtől és a napfénytől.
„Az alapszabály, hogy hűvös, száraz, sötét helyen tároljuk. Az egyik fő oka annak, hogy a hagyma megromlik, mert kihajt” – magyarázta.
Hűtőben tárolható a hagyma? Persze nem – mert ott sok felesleges nedvességet képes magába szívni. A munkalap szintén nem alkalmas a napfény miatt. Ha kicsírázik, rendkívül keserű lesz.
Karen szerint a hagyma lakásban való tárolására fontos szabályok vonatkoznak. A legjobb hely erre egy fiók, szekrény vagy a konyha sötét sarka.
Ezenkívül a legjobb, ha távol tartja a burgonyától, a sárgarépától és a zellertől, ugyanis ezekből nedvesség szabadul fel, amitől a hagyma néhány napon belül megrohadhat. A legjobb, ha nyitott, jó szellőzésű edényben tároljuk.
„A hagymának lélegeznie kell, hogy friss maradjon. Tárolja őket hálós zacskókban vagy perforált tartályokban az egyenletes légáramlás érdekében. Ha a hagyma ropogós és száraz, könnyen eláll két-három hónapig szobahőmérsékleten egy hálós zacskóban. Tárolásukkor ne felejtsük el betartani a szárazság, a sötétség, a szellőzés és a szigetelés szabályait” – tette hozzá a szakember.
A hálós zacskók a legjobb módja a hagyma tárolásának. Lehetővé teszik a levegő átjutását, és megakadályozzák a nedvesség felhalmozódását. A papírzacskók és a drótkosarak is működnek. A lényeg, hogy ne hagyja a táskában.
„A meghámozott hagymát mindig hűtőszekrényben kell tárolni, és nem szabad a szabadban, mert fogékony lesz a baktériumok szaporodására és romlására. Ha a hűtőszekrényben, légmentesen záródó edényben tárolja, akár 10-14 nappal is meghosszabbíthatja az eltarthatóságát” – tanácsolja Karen.
Általában az egész hagyma legfeljebb három hónapig áll el, ha megfelelően tárolják, a hámozott hagyma legfeljebb két hétig, az apróra vágott hagyma pedig egy hétig.