Együnk, vagy ne együnk savanyú káposztát?

Most van a szezonja a házi készítéseknek és a befőzésnek, ahol a savanyú káposzta foglalja el az egyik fő helyet. Ha még nem ismeri a bélrendszerre és az általános egészségre gyakorolt ​​jótékony hatását, itt az ideje.

Az EatingWell szakértői pontosan elmagyarázták, mi történik a szervezettel, amikor savanyú káposztát eszünk, és hogy biztonságos-e ezt minden nap megtenni.

Jobb emésztés

Egy adag savanyú káposzta 4 gramm rostot tartalmaz. Fontos a rostbevitel, mert az élelmi rostok elengedhetetlenek a jó emésztéshez, amik elősegítik a rendszeres bélmozgást.

„A savanyú káposztának magas a rosttartalma, ami segíthet fenntartani a rendszeres székletürítést” – állítja a neves angol gasztroenteorológus.

A bélrendszer egészsége

Ha a bélrendszerünk érzékeny, mindenképpen vegyük fel a savanyú káposztát a listára, amit rendszeresen fogunk fogyasztani. Idővel olyan tényezők, mint a stressz, az étrend és az életmód, a környezeti tényezők és a genetika a bélbaktériumok egyensúlyának felbomlásához vezethetnek. Szerencsére az elfogyasztott élelmiszereken keresztül megváltoztathatjuk mikrobiomunkat.

„A savanyú káposzta egy fermentált étel, amely támogatja a bélrendszer egészségét azáltal, hogy jótékony baktériumokat juttat az emésztőrendszerbe” – állítják a szakértők. A kutatások azt mutatják, hogy a fermentált ételek, például a savanyú káposzta fogyasztása jótékony rövid- és hosszú távú változásokhoz vezethet a bélrendszer egészségében.

A savanyú káposzta mindössze két egyszerű összetevőből készül: káposzta és só. Amikor ezeket az összetevőket fermentálják, természetes kémiai változásokon mennek keresztül, amelyek bélbarát mikrobákat termelnek.

A megfázás kockázatának csökkentése

A savanyú káposzta kiváló C-vitamin forrás, amely fontos antioxidáns. A kutatások azt mutatják, hogy az olyan fermentált ételek, mint a savanyú káposzta, csökkenthetik a gyulladást a szervezetben. A dietetikus hozzáteszi, hogy a savanyú káposzta is elősegítheti az „általános jólétet”.

Javított bőrminőség

A savanyú káposztában található C-vitamin nemcsak az immunrendszert erősíti, de a bőr integritásában is szerepet játszik. Ez azért van, mert a C-vitamin nélkülözhetetlen a kollagén termeléséhez, ezáltal a bőr feszes és rugalmas marad. A C-vitamin segít blokkolni a nap ultraibolya sugarait, és véd a szabad gyökök által okozott károktól, amelyek felgyorsítják az öregedést.

A savanyú káposzta alacsony kalóriatartalmú étel, amely sok tápanyagot tartalmaz. A folsav, a vas, valamint a C- és K-vitamin mellett káliumot is tartalmaz, egy olyan ásványi anyagot, amelyet sokan nem fogyasztunk eleget. Az egyetlen figyelmeztetés a savanyú káposzta nátriumtartalma, mivel a hagyományos fermentációs eljárás sót használ.

Biztonságos a savanyú káposzta?

A savanyú káposzta a legtöbb ember számára biztonságos, de ha hisztamin intoleranciája van, vagy allergiás a káposztára, akkor kerülje el – mondja a szakértő. „A reakciók közé tartozhat emésztési kellemetlenség, fejfájás vagy puffadás” – mondja. „Az alacsony nátriumtartalmú diétán lévőknek, vagy a magas vérnyomásúaknak is óvatosnak kell lenniük a magas sótartalom miatt.”

Elolvasom a cikket