A szakértő szerint a kocsonya alapja a csontos húsleves, amely gazdag kollagénben, amely támogatja a bőrt, a hajat, a körmöket és az ízületeket. A hús továbbá kondroitint és glükozamint is tartalmaznak, amelyek segítenek csökkenteni a porckopás hatásait és védik a porcszövetet. A benne megtalálható fehérje pedig elősegíti a szövetek helyreállítását és támogatja az izomtömeget.
A többi összetevője, mint a hagyma, a répa, a krumpli, a zeller és a fűszernövények, vitaminjaikkal és antioxidánsaikkal erősítik az immunitást. A kocsonyában található zselatin javíthatja a gyomor-bélrendszer működését, segít az étvágy szabályozásában és hosszan tartó teltségérzetet biztosít.
Mukhina azt ajánlja, hogy a kocsonyát pulykából vagy csirkéből készítsük. Az optimális adag egyszerre legfeljebb 150 g. Hetente 1-2 alkalommal beilleszthető az étrendbe, de a szív- és érrendszeri problémákkal és magas koleszterinszinttel küzdő emberek inkább kisebb mennyiségben fogyasszák.