Az ólom az emberi szervezetre mérgező nehézfém. Táplálkozási szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az emberek gyakran anélkül fogyasztanak ólmot az élelmiszerekben, hogy ezt észrevennék. Első pillantásra ártalmatlan termékekben található – számol be a Sports.kz a Hibiny.ru-ra hivatkozva.
Az egyik ilyen termék a tonhal. Ez a hal sok étrend részét képezi, és a helyes táplálkozás hívei előszeretettel ajánlják. A tanulmányok azonban azt mutatják, hogy ez a hal maximálisan felhalmozza az ólmot és sok más nehézfémet. Nem ez az egyetlen ilyen hal. Vannak más halfajok is, amelyek a fenék közelében úsznak, és felhalmozzák a mérgező fémeket – írja a Sports.kz.
A második termék a közkedvelt keserű csokoládé.
„Nem szükséges teljesen kizárni ezeket a termékeket az étrendből. Például napi egy szelet keserű csokoládé is elég. A tonhal esetében pedig a legjobb, ha vadon fogott halakból származó, minőségi terméket választunk” – javasolják szakértők.