Ezért ne etessük a kutyákat az asztalról

Az emberi táplálék, különösen a legtöbb ember által megszokott étel, messze nem az állatok számára optimális étrend.

Nem titok, hogy ételeink gyakran teli vannak zsírral, cukorral és egyéb olyan összetevőkkel, amelyek nemcsak hogy nem tesznek jót a kutyáknak, de komoly egészségkárosodást is okozhatnak.

A kutyák szervezete nagyon különbözik az emberétől. Emésztőrendszerük másképp épül fel, és tápanyagszükségletük nagyon egyéni.

Nehéz ellenállni a szőrös barát könyörgő tekintetének, de az ilyen „finomságok” következményei súlyosak lehetnek.

A megmaradt ételek nem biztosítanak minden tápanyagot, amire a kutyának szüksége van. Az otthon főzött ételek gyakran túl kalóriadúsak, kiegyensúlyozatlanok, és olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek allergiát, emésztési problémákat vagy akár mérgezést is okozhatnak.

A szőlő és a mazsola például akut veseelégtelenséghez vezethet, míg a csokoládé teobromin- és koffeintartalma miatt görcsrohamokhoz, sőt, akár szívelégtelenséghez is vezethet.

Ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne otthon kutyaeledelt készíteni, de fontos tudni, például a kalcium hiánya csontproblémákhoz vezethet, míg a túlzott mennyiségű (pl. májból származó) A-vitamin hipervitaminózishoz. Ezért fontos, hogy konzultáljunk állatorvossal, mielőtt házi készítésű étrendre térnénk át.

Az állatorvosok egyébként azt javasolják, hogy ragaszkodjunk a jó minőségű ipari eledelekhez. Ezeket a kutyák életkorának, élettani és egyéni jellemzőinek megfelelően állítják össze, ami nagymértékben csökkenti a táplálkozással összefüggő betegségek kockázatát.

Azoknak a gazdiknak, akik gyümölcsöt vagy zöldséget szeretnének hozzáadni kedvencük étrendjéhez, mindenképpen tájékozódjanak előtte.

Elolvasom a cikket