Az avitaminózis a szervezet olyan állapota, amelyben egy vagy több vitamin hiánya áll fenn. Az emberi szervezetben 13 vitamin van: 4 zsírban oldódó (A, D, E és K) és 9 vízben oldódó (8 B-vitamin és C-vitamin). Ezen kívül az ásványi anyagok – vas, szelén, cink, magnézium, kalcium, jód, mangán, króm, kálium, mangán – a szervezet számos biokémiai folyamatának közvetlen résztvevői. A vitaminok többsége nem szintetizálódik a szervezetben, ezért táplálékkal kell őket pótolni. Bizonyos termékek hiányában vagy elégtelen bevitele esetén a szervezetben felnőtteknél avitaminózis tünetei alakulnak ki, amelyek attól függően különböznek, hogy melyik vitamin hiányzik.
A férfi és a női szervezetnek ugyanazokra a vitaminokra van szüksége, de egyes vitaminok szükséglete nagyobb lehet a férfiaknál, másoké pedig a nőknél, ami fiziológiai és egyéb tényezőknek köszönhető.
A férfiaknak több energiára van szükségük, ezért nagyobb mennyiségű B-vitaminra van szükségük. A nőknél a menstruációs vérzés miatt nagyobb a valószínűsége a vashiánynak, ami vérszegénységhez vezethet, és nagyobb szükségük van E-vitaminra is a bőr rugalmasságának megőrzése és a ráncok megelőzése érdekében.
A vitaminszükséglet is változik az élet bizonyos szakaszaiban. A terhesség alatt megnövekszik a folsav szükséglet, különösen a korai szakaszban, a menopauza idején pedig a csontritkulás kialakulásának megelőzése érdekében elegendő kalcium- és D-vitaminbevitelre van szükség.
Ősszel a nappalok rövidebbek lesznek, és a nap gyakrabban bújik a felhők mögé. A D-vitamin szintézise a szervezetünkben az ultraibolya fény hatására történik, ami hiányzik, így az ősz beköszöntével megnő az igényünk erre a vitaminra.
Ősszel csökken az aktivitási szint, ami azt jelenti, hogy szükség van a szervezet B-vitaminok, különösen a B6 és B12 vitaminok biztosítására, ami segít a hangulat javításában és az energiaegyensúly fenntartásában. A megfázásos és influenzás szezon előtt növelheti a cink- és szelénbevitelt, hogy erősítse az immunitást.
Télen a szezonális termékek – gyümölcsök és zöldségek, bogyós gyümölcsök – helyben termett, friss változatai többnyire eltűnnek a boltok polcairól, ami az alapvető makro- és mikroelemek hiányához vezethet. A tomboló szezonális fertőzésekkel szembeni ellenálláshoz fontos, hogy elegendő C- és A-vitaminhoz, valamint vashoz és magnéziumhoz jusson. Az aszkorbinsav segít megelőzni a vírusfertőzéseket és akut légúti fertőzések esetén felgyorsítja a gyógyulást, az A-vitamin erősíti a légutak nyálkahártyáját, a vas fenntartja a hemoglobinszintet, a magnézium pedig segít megbirkózni a télen fokozódó stresszel.