Ahhoz, hogy a máj hosszú ideig egészséges legyen, fontos, hogy ne terheljük mérgező anyagokkal. Néhány veszélyes vegyületet olyan élelmiszerek is tartalmaznak, amelyeket normálisnak tartunk – írja a Sports.kz.
Ha meg akar szabadulni a májproblémáktól, elég, ha csak három terméket eltávolít az étrendjéből. Ezeket valószínűleg minden nap megeszi – mondta Eric Berg, az Egyesült Államokból származó táplálkozási szakértő és a természetes gyógyulás specialistája.
Először is, kerülje a szintetikus cukrokat tartalmazó ételeket. Különösen a kukorica- és a glükózszirupot. Ezek általában sok, ipari körülmények között készült édességnek a részét képezik.
Másodszor, ne fogyasszon olyan ételeket, amelyek szintetikus keményítőt tartalmaznak. És most nem a burgonyáról beszélünk. A módosított burgonya- vagy kukoricakeményítő és a maltodextrin nevű összetevő súlyos májkárosodást okozhat.
Harmadszor, a telítetlen zsírokat kerülni kell. Ezek közé tartoznak az omega-6 zsírsavak és a magvakból származó olajok. Különösen veszélyes lesz a szója, a kukorica és a repcemagpogácsa.
Próbálja meg csökkenteni az ilyen termékek mennyiségét a menüben, és a máj úgy fog működni, mint az óramű – ajánlja az orvos.
Az emberi májban egyébként 60 másodperc alatt akár 20 millió kémiai folyamat is végbemehet. Ráadásul ez a szerv tartja fenn a testhőmérsékletet.