Az eredmények azt mutatták, hogy a szűrt kávé és az eszpresszó számos előnnyel rendelkezik más italokkal szemben – írja a Sports.kz.
A szűrt kávé, amelyet úgy készítenek, hogy az őrölt kávébabot papír- vagy hálós szűrőn vezetik át, csökkenti az artériás betegségek kockázatát, amely a szívroham vezető oka. A norvég kutatók megjegyzik, hogy napi négy csésze ilyen kávé pozitív hatással van a szív- és érrendszeri egészségre.
Az eszpresszó és az eszpresszó alapú italok, például a cappuccino és a tejeskávé jót tesznek az agynak. Egy 2023-as olasz tanulmány kimutatta, hogy az eszpresszó-kivonatok csökkenthetik az Alzheimer-kór kialakulásával összefüggésbe hozható toxikus fehérjék felhalmozódását. A koffein emellett csökkenti az amiloid felhalmozódását, mérsékli a gyulladást, és megakadályozza az agysejtek pusztulását, ami potenciálisan csökkenti a demencia kockázatát.
Eközben az instant kávé túlzott fogyasztása káros lehet a magas akrilamid tartalma miatt, amely vegyi anyagot a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség veszélyes rákkeltő anyagként ismert el. Az oldódó kávé kétszer annyi akrilamidot tartalmaz, mint az őrölt kávé, de mérsékelt fogyasztás esetén (legfeljebb napi tíz csésze) a kockázatok minimálisak.
Az instant kávéban található akrilamid ellenére ez az ital gazdag antioxidánsokban, például melanoidinokban, amelyek elősegítik a bélbaktériumok sokféleségét, és megvédik a szervezetet a különböző betegségektől.