Az egyik vitamin hiánya felgyorsíthatja az agy romlását

A vizsgálatot 12 éven keresztül végezték, és 1200 65 év feletti önkéntest vontak be. A résztvevők rendszeresen adtak vért D-vitamin-szintjük meghatározására, majd a vizsgálat végén agyi mágneses rezonancia képalkotáson (MRI) vettek részt.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akiknek szervezetükben normális a D-vitamin szintje, jobban megőrizték agyuk szürkeállományának térfogatát és szerkezetét. A szürkeállomány kulcsszerepet játszik az információfeldolgozásban, az izomtevékenység szabályozásában, az érzékszervi funkciókban (látás, hallás), az érzelmekben és a beszédben.

David Stone professzor, a tanulmány vezető szerzője megjegyezte, hogy a megfelelő D-vitamin szint lassítja a hippocampus sorvadását is, amely az agynak a memóriáért és a tanulásért felelős területe.

Az agy egészségének megőrzése érdekében a kutatók azt javasolják, hogy napozzon többet, és fogyasszon D-vitaminban gazdag ételeket, például halat és tojást. Vitaminhiány esetén speciális kiegészítők alkalmazhatók.

Elolvasom a cikket