Többen lehetnek rák kockázatának kitéve, mint gondolnánk

A lap által hivatkozott friss tanulmány szerint a forró italok fogyasztása növeli a rákos megbetegedés kialalakulásának kockázatát. Ez azért is nagyon érdekes, mert sem a tea, sem pedig a kávé alapvetően nem tartalmaz karcinogén anyagokat, így a kutatók arra jutottak, hogy a hőmérséklet lehet az, ami kapcsolatba hozható a megnőtt kockázatokkal.

A lapnak nyilatkozó szakértő kiemelte: amikor forró italt iszunk, a hő egy jelentős részét a nyelőcső és a garat sérülékeny belső fala veszi fel. Ez azonban problémát jelenthet, különösen akkor, ha rendszeresen fogyasztunk forró italokat, hiszen ilyenkor folyamatos stresszhatásnak tesszük ki ezeket a területeket.

Hosszú távon pedig akár állandósult gyulladás is kialakulhat, ez az állapot pedig már jelentős kockázattal jár a daganatos megbetegedések szempontjából.

A hőmérséklet tehát nagyon is számít, a kutatók ajánlása szerint pedig érdemes lehet kedvenc italainkat új, forró helyett kellemes, meleg kivitelben fogyasztani, ezzel pedig csökkentve a későbbi megbetegedés esélyének kockázatát.

Elolvasom a cikket