Amikor valaki eldönti, hogy egészségesen akar étkezni, rendszerint valamely bolt bio, vagy úgynevezett organikus részlegénél köt ki. Az itt található termékek egy jelentős része általában magasabb áron kapható, mint az adott étel vagy ital nem organikus változatai. Ahhoz azonban, hogy meg tudjuk vizsgálni, hogy valóban magasabb minőséget kapunk-e a pénzünkért érdemes tisztázni, hogy mit is jelent az organikus pontosan.
Ahány ország, annyi fajta szabályozás létezik, hogy mit is lehet pontosan organikus cimkével ellátni. Ami ilyenkor azonban univerzálisan a vásárló szeme előtt lebeg az egy mindenféle kemikáliáktól és GMO-tól mentes étel, ezek pedig általába a követelményei is az organikus cimkének. Sokan a termesztés fenntarthatóságát is szempontként veszik figyelembe, azonban a legtöbb pontján a földnek ez nem követelmény.
Szintén fontos megjegyezni, hogy a természetes és az organikus nem feleltethető meg egymásnak. Nem minden természetes étel organikus, azonban minden organikus étel természetes.
A lap átal megszólaltatott szakértők azonban abba egyetértettek, hogy az organikus ételek – ha változó mértékben is – de több tápanyagot és ásványi anyagot tartalmaznak. Emellett azonban sokkal fontosabb az, hogy a kemikáliáktól való mentesség miatt kisebb a szennyeződés mértéke az organikus ételek esetében.
A szakértők szerint azonban ha nem is organikus ételeket választunk, akkor is egészségesen tudunk étkezni, ha törekszünk a szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztására, ezek ugyanis általában frissebbek, így pedig egészségesebbek is.