Ezek a vitaminok csökkenthetik a hasnyálmirigyrák kockázatait

Egy hosszabb vizsgálatot követően azt a megállapítást tették a vizsgálatot végzők, hogy egyes személyek minél többféle vitamint fogyasztottak, úgy csökkent a hasnyálmirigyrák kockázata. Ezeknek a vitaminoknak főleg antioxidáns vitaminoknak kell lenniük, mint például A-vitamin, E-vitamin, C-vitamin, de a B-vitaminok és a D-vitamin is jelentősen lecsökkentheti a rákos betegségek kockázatait.

A D-vitamin rendszeres bevitele például mintegy 25 százalékkal tudja csökkenteni ennek a betegségnek a rizikóját. B-vitaminok esetében ez az arány pedig 27 százalék.

Hogy mi a magyarázat arra, hogy a vitaminok rendszeres fogyasztása csökkenti a rákos betegségek kockázatait? Azt már eddig is tudtuk például, hogy az egészséges táplálkozás milyen pozitív hatással van az emberi szervezetre. A zöldségek és a gyümölcsök például tele vannak antioxidánsokkal, amelyek elpusztítják a szervezetben lévő szabad gyököket. Márpedig minél magasabb a szabad gyökök száma a szervezetben, annál nagyobb esélye van a rákos betegségek kialakulásának.

A tudósok szerint a vitaminokkal is ilyen, vagy legalábbis hasonló a helyzet. Nemcsak a rákos betegségek kialakulását előzhetik meg, hanem a már kialakult daganatos sejtek ellen is nagyon hatékonyak, hiszen apoptózist, azaz a rákos sejtek halálát idézik elő.

A rendszeres szelénfogyasztás is javasolt, hiszen csökkenti a C-reaktív fehérje szintjét a szervezetben, ami egy gyulladást jelző marker. Ha nincs a testünkben gyulladás, akkor a rákos betegségek sem jönnek létre, hiszen szinte minden esetben gyulladásos állapot előzi meg a rákos betegségek kialakulását.

A daganatos betegségek kockázatait csökkenthetjük még rendszeres testmozgással, az alkoholfogyasztás mérséklésével és a dohányzás abbahagyásával.

Hasnyálmirigy-betegség esetén sokféle tünet jelentkezhet: puffadás, hányinger, hasi fájdalom, hányás, hasmenés, fogyás. Nagyon sokféle étel létezik, amely gyógyítani képes a hasnyálmirigyet. A növényi alapú étrendre való fókuszálás támogatja a hasnyálmirigy működését. A különféle zöldségek, gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonák minden étkezés alkalmával rostot, fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat és fitokemikáliákat biztosítanak a szervezet számára, amelyek megakadályozzák a gyulladást, javítják a bél egészségét, és szabályozzák a vércukorszintet.

Válasszunk olyan táplálékokat, amelyek természetes gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek az emésztőrendszer védelme és a sejtkárosodás enyhítése érdekében.

Néhány tápláléktípus segít a hasnyálmirigy gyógyításában és az egészségünk megőrzésében: probiotikumok, lila héjú gyümölcsök, kurkuma, édesgyökér, édesburgonya, fokhagyma, keresztesvirágú zöldségek.

Elolvasom a cikket