Azonban van még egy ok, amiért érdemes beiktatni ezeket az élelmiszereket az étrendbe. Egyes táplálkozási szakértők szerint a banánnak méltatlanul rossz híre van, noha tudományos munkák bizonyították jótékony hatásait.
Először is, jót tesz a szívnek és az ereknek – egy banán például 450 mg káliumot tartalmaz.
A legtöbb ember, sajnos, kevés káliumforrást fogyaszt. Pedig a szív egészségéhez nélkülözhetetlen ásványi anyag – mutatnak rá az orvosok.
A kálium nélkülözhetetlen a vérnyomás szabályozásához, a stroke kockázatának csökkentéséhez és így tovább.
A kálium csökkenti a vízvisszatartás valószínűségét a szervezetben. Az ödéma csökkentése mellett a banánfogyasztás az emésztésre is hatással van, mivel értékes rostokban gazdag.
Az orvosok szerint nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a banán hozzájárulna a plusz kilók felszaporodásához, de vannak olyan munkák, amelyek megerősítik a friss gyümölcs előnyeit az egészséges testsúly megőrzésében. Érdemes azonban észben tartani, hogy az érett banánnak magas a glikémiás indexe, ami vércukorszint-emelkedést okozhat. Éhgyomorra fogyasztani nem jó ötlet.
Egy másik termék, amely segít a megjelenés és az egészség megőrzésében, a kakaó.
Bizonyított, hogy a flavanolokban gazdag kakaó csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A termék emellett fokozza a bőr fényöregedés elleni védekezőképességét is.