A petrezselyemkivonat egy vizsgálat során jelentős gombaellenes és antibakteriális aktivitást mutatott, ami többek között a tüdőgyulladástól és az agyhártyagyulladástól óvhat meg. Egy másik vizsgálatban pedig két olyan baktériummal – listeria és szalmonella – szemben is védelmet mutatott, amelyek ételmérgezést okozhatnak.
Ez a gyógynövény nagyon sok értékes tápanyagot is tartalmaz: A-vitamin, C-vitamin, K-vitamin, kálium és folát. A K-vitamin például segít az erős csontok felépítésében, mivel támogatja a szervezet csontépítő sejtjeit. Ezen kívül növeli a csont ásványianyag-sűrűségét is. A kutatási eredmények szerint a K-vitaminban gazdag táplálékok fogyasztása csökkentheti a csonttörések kockázatát.
A gyógynövény számos erős antioxidánst is tartalmaz, amelyek megakadályozzák a szabad gyökök okozta sejtkárosodásokat. Legfontosabb antioxidánsai: C-vitamin, karotinoidok és flavonoidok. A flavonoidok csökkenthetik egyes betegségek kockázatait, mint például 2-es típusú cukorbetegség, vastagbélrák és szívbetegségek.
A petrezselyem rákellenes flavonoidokban is bővelkedik. Olyan flavonoid antioxidánsokat és C-vitamint is tartalmaz, amelyek csökkentik az oxidatív stresszt mint a rákos betegségek legfőbb kockázati tényezőit. A flavonoidok rendszeres fogyasztása akár negyven százalékkal is csökkentheti a vastagbélrák kockázatát.
A petrezselyem olyan tápanyagokban is bővelkedik, amelyek a szem egészségét hivatottak megvédeni. Ilyen a lutein, a zeaxantin és a béta-karotin, azaz három olyan karotinoid, amelyek a szem egészségét és jó látást biztosítanak. A béta-karotin A-vitaminná alakul a szervezetben. Az A-vitamin megvédi a szaruhártyát, a szem külső rétegét és a kötőhártyát a különféle behatásoktól és betegségektől.