Instant vagy az őrölt?

„Ami a kávét illeti, meg kell érteni, hogy az instant kávé kémiai összetétele nem sokban különbözik az őrölt kávétól, és a csekély különbség a kávépor vagy a granulátum előállításának módjával magyarázható… Vitaminok és antioxidánsok tekintetében az instant kávé némileg veszít az őrölt kávéval szemben: kevesebb értékes anyag van benne” – magyarázta Kashukh – olvasható a Sports.kz oldalán.

Szerinte a fő különbség az instant és az őrölt kávé között a koffeintartalomban van, amely aktiválja a központi idegrendszert, javítja az éberséget és a koncentrációt. Egy csésze instant kávé 30-90 mg koffeint tartalmaz, míg ugyanennyi őrölt kávé 70-140 mg-ot. A túlzott koffeinfogyasztás fokozott szorongáshoz vezethet, szív- és érrendszeri betegségeket okozhat, és fokozhatja a gyomornedv termelődését, ami súlyosbíthatja a gyomorhurut vagy a gyomorfekély tüneteit.

Az oldott kávé magasabb koncentrációban tartalmaz akrilamidot, egy olyan kémiai vegyületet, amely rákkeltő tulajdonságokkal rendelkezik. Ez azt jelzi, hogy növelheti a rák kialakulásának esélyét. A tanulmányok szerint azonban az instant kávéban lévő tartalma nem olyan magas, hogy káros lenne az egészségre. Csak fontos, hogy ragaszkodjunk a mértékletességhez – magyarázta az orvos.

„A koffein a kávébabban található alkaloid… Egyrészt minél alacsonyabb a koffein koncentrációja, annál kisebb a potenciális ártalom. Egy csésze instant kávé nem biztos, hogy a kívánt hatást éri el – nem olyan élénkítő. Ennek következtében az emberek gyakran túl sok kávét isznak” – mondta a szakértő.

A szakértő azt is megjegyezte, hogy jó egészségi állapotban naponta akár 400 ml kávét is meg lehet inni. Akik álmatlanságban, gyomorfekélyben, vagy gyulladásos bélbetegségben szenvednek, azoknak csökkenteniük kell a kávé mennyiségét, vagy teljesen el kell hagyniuk az étrendből. A cukorbetegeknek és az elhízottaknak a magas cukortartalom miatt a három az egyben kávéitalok kerülése is javasolt.

Elolvasom a cikket